Codrin Ştefănescu: Protocolul încheiat între SRI, PÎCCJ şi ÎCCJ arată că Înalta Curte a funcţionat pe baze ilegale

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, afirmă că protocolul de cooperare încheiat între SRI, PÎCCJ şi ÎCCJ este "ilegal şi unic pe planetă într-o ţară democratică" şi arată "negru pe alb" că cea mai înaltă instanţă din România a funcţionat "pe baze total ilegale şi cu încălcări deosebit de grave ale drepturilor fundamentale ale omului şi ale principiilor de drept".

18 iun. 2018, 15:00
Codrin Ştefănescu: Protocolul încheiat între SRI, PÎCCJ şi ÎCCJ arată că Înalta Curte a funcţionat pe baze ilegale

„Urmare a declasificării Protocolului de cooperare încheiat între SRI, PÎCCJ şi ÎCCJ, am aflat cu toţii că în România au existat două sisteme de justiţie: unul de faţadă, pentru victimele sistemului, desfăşurat în sala de judecată, în care cei acuzaţi primeau sentinţe de condamnare fără să ştie de ce, şi altul obscur, al colaboratorilor şi membrilor sistemului, camuflat în spatele instanţelor, în care judecătorii erau manipulaţi, presaţi, obligaţi sau şantajaţi de conducerea SRI, în funcţie de tot felul de interese oculte care nu aveau nicio legătură cu justiţia în sine. Şi nu numai că protocolul este ilegal şi unic pe planetă într-o ţară democratică, dar arată negru pe alb că cea mai înaltă instanţă din România a funcţionat pe baze total ilegale şi cu încălcări deosebit de grave ale drepturilor fundamentale ale omului şi ale principiilor de drept”, afirmă Codrin Ştefănescu.

Liderul PSD adaugă că fostul preşedinte al ÎCCJ, judecătorul Nicolae Popa, „nu-şi explică apariţia propriei semnături pe un act care a fost încheiat după pensionarea sa”.

„Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că Protocolul dintre SRI, PÎCCJ şi ÎCCJ este ilegal, este semnat şi în fals. Iar acest fapt depăşeşte orice imaginaţie şi efectiv ne obligă să ne gândim dacă nu cumva este necesară, cât mai curând, o lege aprobată în Parlamentul României prin care toate aceste protocoale să fie considerate caduce şi oneroase, o lege care să interzică pe viitor şi posibilitatea încheierii unor astfel de protocoale. Pentru că informaţiile care apar de la o zi la alta confirmă că existenţa ‘câmpului tactic’ despre care povestea generalul SRI Dumitru Dumbravă încă este vie şi că toate aceste protocoale ilegale încă produc daune ireparabile cetăţenilor şi României ca ţară”, susţine Ştefănescu.

Serviciul Român de Informaţii a publicat luni protocolul de cooperare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.