Codruţa Cerva, scandal-monstru cu poliţiştii de la Rutieră în plin centrul Capitalei. Protestatara a rămas fără permis şi s-ar putea alege cu dosar penal pentru ultraj. VIDEO

Protestatara Codruţa Cerva a fost oprită în trafic de poliție vineri, 12 ianuarie. Femeia a călcat linia continuă și a vrut sa intre în scuar. În momentul în care polițiștii i-au cerut să se legitimeze, ea a încercat să fugă. Poliţiştii au blocat-o, însă, şi au scos-o cu forţa după ce a refuzat să le prezinte actele şi a început să ţipe.

13 ian. 2024, 18:01
Codruţa Cerva, scandal-monstru cu poliţiştii de la Rutieră în plin centrul Capitalei. Protestatara a rămas fără permis şi s-ar putea alege cu dosar penal pentru ultraj. VIDEO

Codruța Cerva a filmat întreagă scenă a dialogului cu poliţiştii de la Rutieră. Protestatara susţine că a fost oprită ilegal de oamenii legii şi că aceştia au bruscat-o. În urma scandalului, Codruța Cerva s-a ales cu mai multe amenzi și a ramas fără permis pentru două luni.

M-ai obstrucționat. Te-ai pus în fața mașinii. Mi-ați făcut semn să intru în trafic și v-ați pus în fața mașinii.

N-am chef (n.r. – să prezinte documentele). Uite că n-am chef! Ia mâna de pe mașina mea. Ia, și ce faci? Îmi deschizi mașina și mă scoți din mașină. Întâi parchez mașina și apoi vă arăt actul. Cerva Codruța e numele meu, verificați-mă.

De ce să cobor din mașină? Ia să văd cum mă luați cu japca din mașină. Ajutor! Ajutor! Ia mâna de pe mine! Ia mâna de pe mine, băga-mi-aș ****!. Ce dai, mă? Că e totul filmat. Te fac vedetă, bă! Nu îmi lua telefonul!”, se aude Codruța Cerva pe filmare.

Reacția Poliției Capitalei

Reprezentanţii Brigăzii Rutiere au transmis, printr-un comunicat, că femeia a refuzat să se conformeze solicitărilor poliţiştilor, a adoptat o atitudine sfidătoare, a încercat să se sustragă controlului şi a refuzat să fie testată pentru consum de alcool şi droguri.

Având în vedere aceste aspecte, poliţiştii rutieri i-au indicat modul corespunzător de deplasare pe drumurile publice şi i-au solicitat acesteia să se legitimeze. Conducătoarea autoturismului nu s-a conformat indicaţiilor şi solicitărilor poliţiştilor, adoptând o atitudine sfidătoare faţă de aceştia şi a încercat să se sustragă controlului prin părăsirea locului în care fusese interceptată.

Ca urmare a acţiunilor conducătoarei auto în cauză, poliţiştii au procedat la blocarea autovehiculului condus de aceasta, extragerea forţată a acesteia din vehicul şi conducerea ei la sediul subunităţii în vederea îndeplinirii procedurii de identificare şi sancţionare.

Conducătoarea auto a fost identificată în persoana unei femei în vârstă de 45 de ani, iar în momentul în care i-a fost solicitat să se supună testării privind consumul de alcool şi substanţe psihoactive aceasta a refuzat, devenind violentă verbal, motiv pentru care a fost imobilizată cu ajutorul mijloacelor din dotare şi condusă la sediul I.N.M.L. în vederea prelevării de mostre biologice.

Menţionăm faptul că folosirea forţei şi a mijloacelor din dotare de către poliţişti sunt măsuri poliţieneşti prevăzute în legea de organizare şi funcţionare a Poliţiei Române, iar scopul acestora este de a înfrânge rezistenţa fizică a persoanei care nu se supune solicitărilor legale ale acestora”, au transmis reprezentanţii Brigăzii Rutiere.

Filmul evenimentelor, din perspectiva reprezentanţilor Brigăzii Rutiere

Subcomisarul de poliţie Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere, a povestit, la România TV, cum s-a desfăşurat incidentul a cărui protagonistă a fost Codruţa Cerva.

Aş începe cu comportamentul pe care conducătoarea auto l-a adoptat, un comportament care lasă de dorit. Colegii mei se aflau în zona Pieţei Victoria, acolo unde era constituit un dispozitiv pentru că erau oameni care protestau. Colegii mei dispuneau măsuri de restricţionare şi fluidizare a traficului.

Un coleg a observat un autovehicul care circula pe Lascăr Catargiu dinspre Piaţa Romană către Aviatorilor. Celelalte benzi nu erau restrictionate. Conducătoarea auto a încălcat marcajul continuu după ce, în prealabil, a folosit telefonul mobil în timpul deplasării. Colegul meu a observat-o, i-a transmis ca indicaţie să-şi continue deplasarea pentru că se oprise într-o zonă interzisă.

Citeste si Diana Șoșoacă a descins în mijlocul protestatarilor de la Chiajna, dar a fost huiduită copios: „Mutul de la Cotroceni, în loc să medieze conflicte, să meargă la Guvern, tace”. Protestatarii furioşi: „Moby Dick, lasă-ne un pic!”

Acolo se aflau mai multe echipaje cu semnalele luminoase care monitorizau zona respectivă, pentru a-i determina pe ceilalţi conducători auto să respecte regulile de circulatie, pentru că ăsta e, de fapt, rolul nostru. Acolo se desfăşura un protest, erau garduri puse de jandarmi, noi eram pe partea noastra de circulatie.

Conducătoarea auto nu s-a conformat de la început, colegul meu i-a cerut în repetate rânduri să se legitimeze. Colegul meu s-a prezentat, ea n-a vrut să se legitimeze. Potrivit legii, poliţistul are dreptul să conducă persoana care nu se supune legitimării la secţie în vederea legitimarii, lucru pe care l-a şi făcut„, a declarat subcomisarul de poliţie Claudiu Costea la România TV.

Codruţa Cerva s-ar putea alege cu dosar penal pentru ultraj

Claudiu Costea a precizat, de asemenea, că întreg incidentul a fost filmat cu dispozitivul body camera, imaginile putând fi puse la dispoziţia instanţei. Dacă vor fi constatate ameninţări, Codruţa Cerva se poate alege cu dosar penal pentru ultraj.

Fac o precizare legată de faptul că interventia şi cea din Piata Victoriei, şi cea de la Brigada Rutieră, şi mai departe persoana a fost condusă la INML pentru că a refuzat sa se supuna testarii cu alcooltest, drugtest, a fost înregistrată cu dispozitivivul body camera. Aceste imagini, la solicitarea instanţei, îi pot fi puse la dispoziţie şi se poate analiza inclusiv această variantă, de a se deschide dosar penal, daca au fost ameninţări.

Acest discurs pe un ton recalcitrant pentru care a fost sanctionata a continuat si la sediul Brigăzii Rutiere, unde au fost folosite mijloacele de imobilizare din dotare„, a relatat Claudiu Costea.