Codul Muncii 2024. Cine sunt persoanele care pot refuza munca de noapte

Codul Muncii 2024. Dacă te afli în una dintre aceste categorii, iar serviciul tău presupune și muncă de noapte, trebuie să știi că legea îți permite să refuzi acest tip de program.

30 apr. 2024, 17:32
Codul Muncii 2024. Cine sunt persoanele care pot refuza munca de noapte
Codul Muncii 2024. Cine sunt persoanele care pot refuza munca de noapte

Codul Muncii 2024. Cine sunt persoanele care pot refuza munca de noapte. Plenul Camerei Deputaților a votat în favoarea unui proiect de lege, în data de 30 aprilie, care protejează drepturile femeilor gravide, al proaspetelor mămici și celor care alăptează, precum și al părinților singuri, din familiile monoparentale. Această inițiativă legislativă modifică Codul Muncii pentru a include explicit reprezentanții familiilor monoparentale printre persoanele care nu pot fi obligate să lucreze în program de noapte.

Citește și: Minivacanța de 1 mai pe litoral. Cât costă o noapte de cazare în Vama Veche și în alte stațiuni de la malul Mării Negre

Astfel, se asigură un cadru legal care să ofere sprijin și protecție adecvată pentru aceste categorii vulnerabile de angajați, recunoscând necesitatea de a le oferi condiții de muncă care să țină cont de nevoile lor speciale în perioadele sensibile ale vieții, cum ar fi perioada de sarcină, de naștere și de îngrijire a copilului mic.

„Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”, se arată în acest proiect.

Proiectul de lege a fost aprobat și de Senat, ceea ce înseamnă că, acum, Camera Deputaților are rolul de a lua decizia finală în acest caz. Conform Codului Muncii, munca desfășurată între orele 22:00 și 6:00 este clasificată ca fiind muncă de noapte.

Un salariat este considerat a fi lucrător de noapte dacă îndeplinește următoarele condiții:

  • Efectuează muncă de noapte pentru cel puțin 3 ore din intervalul său normal de lucru zilnic, sau
  • Efectuează muncă de noapte pentru cel puțin 30% din totalul orelor de lucru într-o lună calendaristică.

Durata normală a timpului de lucru pentru un salariat de noapte nu trebuie să depășească în medie 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referință de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea dispozițiilor legale privind perioada de odihnă săptămânală. Aceste reguli sunt menite să protejeze sănătatea și bunăstarea lucrătorilor care desfășoară muncă în timpul nopții.

Citește și: Litoralul românesc concurează cu luxul din Dubai! Minivacanța de 1 Mai, cu prețuri exorbitante. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare