Codul Muncii s-ar putea schimba: Modificări la concediul de odihnă, sporuri şi orele suplimentare

Codul Muncii ar putea fi modificat, potrivit unei iniţiative legislative care a trecut miercuri de Senat. Printre principalele modificări se numără durata concediului de odihnă şi sporurile pentru muncă suplimentară.

07 sept. 2015, 10:06
Codul Muncii s-ar putea schimba: Modificări la concediul de odihnă, sporuri şi orele suplimentare

Propunerea de modificare a Codului Muncii, care a fost înaintată de Blocul Naţional Sindical prevede că munca suplimentară depusă de angajat va fi compensată prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile, faţă de 60 de zile, cât este în actualul Cod al Muncii, potrivit adevarul.ro. În plus, salariatul va primi automat şi un spor de cel puţin 75% din salariul de bază.

O altă modificare stabileşte ca durata maximă a timpului de munca să nu depăşească 48 de ore pe săptămână, incluzând orele suplimentare. Există, însă, şi domenii care pot face excepţii de la regulă: activităţile de securitate şi supraveghere (gardieni, paznici, firme de pază şi securitate); activităţile care implică nevoia de continuitate a serviciilor/producţiei (servicii medicale, mass media, agricultură, transportul de călători); sectorul transporturilor feroviare.

În ceea ce priveşte durata concediului, care este în momentul de faţă de 20 de zile lucrătoare atât pentru angajaţii part-time, cât şi pentru angajaţii full time, proiectul de lege prevede că în cazul salariaţilor part-time, concediul de odihnă va fi acordat proporţional cu timpul efectiv lucrat. Părţile pot stabili, însă, o durată mai mare a concediului, chiar una de o durată egală cu cea a angajaţilor full time.

Miercuri, propunerea a fost adoptată tacit de Senat, prima cameră sesizată urmând ca mai departe, proiectul să treacă la Camera Deputaţilor, forul decizional.