Codul Muncii se modifică iarăși! Ce avantaje vor avea angajații din România

Două tipuri noi de contracte vor fi introduse în Codul Muncii, în urma unei inițiative înaintate de fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, și alți mebri PNL.
Bianca Bocioacă
14 oct. 2022, 10:51
Codul Muncii se modifică iarăși! Ce avantaje vor avea angajații din România

Cele două noi tipuri de contracte care vor fi introduse în Codul Muncii sunt contractul de muncă la „cerere” și cel „cu mai mulți angajatori și un singur angajat”.

Proiectul legislativ a fost votat în Senat și urmează să fie adoptatt și de către Camera Deputaților. Scopul noilor tipuri de contracte este de a avea o piață a munci mai flexibilă și de a oferi mai multe posibilități angajaților români.

Inițiatori noului proiect de lege susțin că „se simte nevoia de autonomie în desfăşurarea activităţilor, angajaţii percep de asemenea nevoia să îşi organizeze programul de lucru pentru a putea susţine, în paralel, două servicii”.

Ce modificări aduc noile prevederi din Codul Muncii

Contractul de muncă „la cerere”

Acesta reprezintă contractul în baza căruia angajatul muncește pentru și sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, în zilele și intervalul orar alese de către salariat, cu condiția unei înștiințări în scris a angajatului în termenul stabilit în contract. Termenul nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activității pentru care este solicitat.

Angajatorului îi revine obligația de a garanta în plată salariul aferent numărului de ore prestate de către salariat, dar nu mai puțin de salariul pentru un număr de cel puțin 32 de ore/lună, conform Profit.ro.

Cei angajați cu contract „la cerere” vor avea aceleași drepturi cu cei angajați cu normă întreagă, în condițiile prevăzute de lege și de contractele colective de muncă aplicabile.

În trecut, acest tip de contract putea fi folosit doar în domenii precum agricultura, vânătoarea și servicii anexe, organizarea de expoziții, târguri și congrese sau publicitate și activități recreative sau distractive, însă, articolul care prevedea acest lucru a fost eliminat din proiect.

Citește și: Bugetarii pot munci 5 zile pe lună de acasă. Codul Muncii şi Codul Administrativ au fost modificate

Contractul de muncă „cu mai mulți angajatori și un singur angajat”

Acesta reprezintă contractul cu normă întreagă în baza căruia un angajat presteazp muncă pentru și în subordinea mai multor angajatori, pentru desfășurarea aceluiași tip de activitate, exercitând aceleași atribuții. Acest tip de contract poate fi încheiat doar de angajatorii care apațin aceluiași grup de întreprinderi.

Angajatorii care semnează contractul răspund împreună de drepturile cuvenite slariatului, așa cum sunt prevăzute în contractul induvidual de muncă, contractul colectiv de muncă și în lege. Dacă unul din semnatarii contractului individual nu îșiîndeplinește integral și la timp toate obligațiile, acestea vor fi îndeplinite de unul dintre ceilalți angajatori.

Zero ore la muncă

Dacă niciunul dintre angajatori nu îndeplinește obligațiile pe care le are față de salariat, acesta are dreptul de a se îndrepta împotriva oricărui semnatar al contractului și de a cere executarea silită a obligațiilor.

Inițiativa prevede amenzi cuprinse între 5.000 și 30.000 de lei pentru eresepctarea drepturilor și condițiilor de muncă stabilite.

PSD a înaintat inițiativa „Contractul de zero ore”, prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un minim de orer săptămânal, iar salariatul poate refuza munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind coplet flexibil. Însă, aceasta nu a fost aprobată în Senat, deoarece introducerea sa nu reprezintă un program sustenabil.

Citește și: Vești bune pentru angajaţii din România. Cum se vor lua zilele libere la locul de muncă. Modificări majore la Codul Muncii

DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Spynews
Cum reușește Igor Cuciuc să treacă peste moartea fiicei sale! Cântărețul și soția lui și-au găsit un refugiu: ”Ne liniștește”
Bzi.ro
Mirela Vaida, despre demisia de la Antena 1: „Trebuia să şi muncesc ca să am cu ce trăi!”
Fanatik.ro
Marele Helmuth Duckadam, confesiune uluitoare înainte să moară: „Nu-mi ajung banii nici să-mi iau măcar 50 la sută din medicamente”
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul venit acum despre alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Doliu uriaș! A murit Helmut Duckadam. „Eroul de la Sevilla” avea 65 de ani
DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai gustos pui cu sos de ciuperci după rețeta lui Chef Janni Alexandridis de la Meniu de vedetă. Secretul pentru o consistență cremoasă
Spynews
În ce investește Oana Zara banii. Actrița care a interpretat-o pe Dana Pescaru în serialul Lia - Soția soțului meu, dezvăluiri sincere
Evz.ro
Se schimbă modul de atribuire a locurilor de parcare. Hotărârea a intrat în vigoare
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
kanald.ro
BREAKING NEWS | Helmut Duckadam a murit la 65 de ani!
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu imens în televiziune. A murit cel mai iubit prezentator TV: „Viața nu va mai fi la fel fără el”
StirileBZI
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic! Reguli noi la permisul auto
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
stirilekanald.ro
Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam
substantial.ro
Vicepreședinta Filipinelor, Sara Duterte, vizată de o plângere pentru destituire din cauza acuzațiilor de corupție
MediaFlux
DECIZIA care SCHIMBĂ SOARTA alegerilor. RĂSTURNARE de situație la RENUMĂRARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991