CODUL RUTIER 2022 modificat. Noi reguli pentru cei care împrumută maşina. Amenzile pot ajunge până la 2.900 lei

Noi reguli pentru cei care dau cu împrumut maşina. Conform unui proiect de lege ce a primit deja votul Parlamentului, românii care împrumută maşina personală rudelor sau cunoscuţilor vor fi fi obligaţi să furnizeze Poliţiei locale date despre identitatea șoferului. Aceeași regulă se va aplica și în cazul mașinilor înmatriculate pe numele firmelor.

11 nov. 2022, 10:56
CODUL RUTIER 2022 modificat. Noi reguli pentru cei care împrumută maşina. Amenzile pot ajunge până la 2.900 lei

O modificare a OUG 195/2002 – CODUL RUTIER va obliga proprietarii de mașini să dea detalii despre șoferi, în cazul în care le împrumută autoturismul, și polițiștilor locali, nu doar celor de la rutieră, așa cum se întâmplă în prezent.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată într-un proiect de modificare a OUG 195/2002 – CODUL RUTIER, ce a primit deja votul Parlamentului.

Citeşte şi: Atenție, șoferi! Poliția va putea ridica mașinile oprite neregulamentar pe trotuar

 

Pentru ce pot fi amendaţi şoferii de către agenţii de la Poliţia Locală

Poliţia locală va putea solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, de principiu, atunci când vine vorba despre oprirea sau parcarea neregulamentară a mașinilor, potivit avocatnet.ro.

Refuzul proprietarului maşinii de a furniza, la solicitarea Poliţiei Locale, a datelor de identificare ale şoferului care a încălcat Codul Rutier atrage după sine amendarea proprietarului autoturismului. Şi valoarea sancţiunii nu este deloc de neglijat.

Citeşte şi: Explicaţiile Parchetului pentru eliberarea şoferului care a umilit Poliţia şi era să lovească trecătorii de pe trecerea de pietoni

Astfel, proprietarii de mașini vor putea primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. Ținând cont de faptul că punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei pentru proprietarii de maşini personale.

În cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei (clasa a V-a de sancțiuni – între 21 și 100 de puncte-amendă).

Este important de ştiut! Amenzile pentru această abatere trebuie achitate integral, adică lor nu li se aplică regula plății a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile.