Codul rutier modificat. Poliţiştii locali vor putea da amenzi usturătoare şoferilor care încalcă legislaţia

O lege promulgată recent de către preşedintele Klaus Iohannis aduce modificări importante legislației rutiere. Şoferii care încalcă anumite reguli de circulaţie vor putea fi amendaţi de Poliţia Locală. Amenzile pot ajunge până la 2900 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 14.500 lei în cazul persoanelor juridice. 

10 dec. 2022, 15:02
Codul rutier modificat. Poliţiştii locali vor putea da amenzi usturătoare şoferilor care încalcă legislaţia

Polițiștii de la Locală vor avea dreptul să ceară datele de identificare ale șoferilor care parchează neregulamentar. Noua atribuţie este prevăzută într-o lege promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.

Până acum poliţiştii de la Locală nu aveau această posibilitate, ci erau obligaţi să apeleze la Poliţia Rutieră.

De acum înainte, şoferii care parchează neregulamentar şi când sunt prinşi refuză să dea datele de identificare polițiștilor locali, vor putea fi sancţionaţi cu amenzi între 1305 lei și 2900 de lei. În cazul persoanelor juridice amenzile pot ajunge chiar și la 14.500 de lei.

Citeşte şi: Modificări în Codul Rutier. În ce condiții ar putea rămâne șoferii fără mașină

Potrivit modificărilor care au intrat în vigoare recent, şi în cazul în care mașina este împrumutată cuiva, proprietarii sunt nevoiți să comunice polițiștilor datele de identificare ale persoanei care a parcat-o ilegal. Dacă nu se conformează, polițiștii locali pot da amenzi.

În încă ceva, în cazul acestor amenzi nu există posibilitatea achitării doar a unei jumătăţi din suma cu care aţi fost sancţionaţi.