Codul rutier a fost modificat! Șoferii care încalcă noua lege vor rămâne fără mașini. Cătălin Drulă: „Oraşele trebuie să fie şi pentru pietoni”

20 11. 2022, 14:34

Codul rutier a fost modificat! Mare atenție șoferi! Începând de astăzi a intrat în vigoare noua lege care le permite agenților din cadrul Poliției Rutiere să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe trotuar.

Citește și Codul rutier 2022 modificat. Poliţia Rutieră poate să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe trotuar. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Este vorba despre Legea care prevede modificarea art. 64 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, în sensul instituirii posibilităţii poliţiei rutiere de a dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, fiind totodată eliminată condiţia staţionării neregulamentare pe partea carosabilă.

„Am iniţiat acest proiect în 2019, pentru a corecta o lipsă sau o inadvertenţă din Codul rutier. Este un proiect cerut de primari de toate culorile politice, că sunt de la USR, de la PSD, de la PNL sau de la alte partide. Primari care se confruntă cu un fenomen extrem de nociv, şi anume blocarea utilizării trotuarelor în localităţile lor. Sunt oameni în vârstă, sunt persoane cu dizabilităţi, sunt copii mici, alături de mamele lor, care sunt nevoiţi să meargă pe carosabil, pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini, sunt instituţii care sunt blocate, sunt câteodată cazuri grave când pompierii nu pot să ajungă să stingă un incendiu, din cauza acestor maşini parcate ilegal. Şi, până când vom adopta acest proiect de lege, reprezentanţi ai poliţiei rutiere, în interpretarea lor a legii, din cauza acestei inadvertenţe, spuneau că nu pot să înlăture aceste maşini. Repet, sunt primari de municipii, de toate culorile, care cer acest proiect”, a declarat Cătălin Drulă în şedinţa de plen în care s-a adoptat proiectul.

Astfel, în urma aplicării acestei legi nu vom mai vedea trotuarele blocate de mașinile parcate la întâmplare și în acest fel oamenii nu vor mai fi nevoiți să facă slalom printre ele.

„Încet-încet înţelegem că oraşele trebuie să fie şi pentru pietoni, şi pentru mame, şi pentru vârstnici, şi pentru persoane cu dizabilităţi, care nu trebuie să… toate aceste categorii de persoane vulnerabile nu trebuie să fie ostracizate şi să nu poată folosi străzile din acele oraşe”, a mai precizat liderul USR, Cătălin Drulă.

Citește și CODUL RUTIER 2022 modificat. Noi reguli pentru cei care împrumută maşina. Amenzile pot ajunge până la 2.900 lei