Codul rutier se modifică. În ce situații vor fi testați șoferii de oamenii legii

Oamenii legii din cadrul Brigăzii Rutiere au de făcut noi controale. Potrivit schimbărilor din Codul Rutier, polițiștii vor fi obligați să îi testeze pe șoferii care au în mașină recipiente cu alcool sau care prezintă urme de consum de droguri.

27 oct. 2023, 20:16
Codul rutier se modifică. În ce situații vor fi testați șoferii de oamenii legii
Codul rutier se modifică. În ce situații vor fi testați șoferii de oamenii legii

Se schimbă din nou Codul rutier. Polițiștii rutieri vor fi obligați să îi testeze pe șoferii în a căror mașină sunt observate recipiente cu alcool, pe cei ce prezintă urme de consum de droguri sau substanțe care pot avea efecte psihoactive.

Citește și: Cod rutier 2023. Artificiul prin care MAI măreşte cuantumul amenzilor şi la 14.500 de lei

Schimbările din Codul Rutier, noile controale ale polițiștilor

Pe lângă controalele de alcool și droguri, conducătorii auto vor fi testați și dacă anterior au mai fost prinși băuți sau drogați la volan, dacă au refuzat recoltarea probelor biologice sau dacă au părăsit locul accidentului. Măsurile sunt prevăzute într-un proiect publicat recent în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne. Documentul modifică și completează OUG nr. 195/2002 – Codul rutier, în scopul creșterii siguranței rutiere.

Potrivit proiectului, polițiștii rutieri vor fi obligați să solicite efectuarea testării conducătorilor auto în vederea stabilirii prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive atunci când în vehicul sunt identificate recipiente cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive sau persoana figurează în evidențele poliției că a săvârșit:

  • infracțiunile de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia;
  • infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată;
  • contravenția – conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Potrivit legii, în prezent, conducătorii vehiculelor, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestați să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere, precum și examinatorul autorității competente, în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițistului rutier.

Codul Rutier mai modifică și modul în care doritorii care vor să obțină permisuol de conducere dau examenul. Conform actului normativ aflat în faza de vot final în Parlamentul României, Codul rutier se va modifica pentru a permite susținerea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducere în oricare locație din țară, în loc de restricția actuală care limitează acest lucru la locul de domiciliu sau de reședință al solicitantului. De asemenea, acest proiect prevede scurtarea intervalului de timp necesar pentru obținerea permisului auto, care include perioada de instruire teoretică și cele două etape ale examenului, proba teoretică și cea practică.

Citește și: Cod rutier 2023. Se schimbă regulile, cum se va obţine permisul auto din 2024