COLECTIV. Şase luni de la TRAGEDIA care a schimbat ROMÂNIA

COLECTIV. Au trecut şase luni de la tragedia din clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 64 de oameni, iar alţi peste o sută au fost grav răniţi. Modul în care au intervenit autorităţile în timpul şi după tragedie a determinat proteste de stradă. Guvernul Ponta şi-a dat demisia, urmat de primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. News.ro face o analiză la şase luni de la dezastru, când oamenii ale căror vieţi s-au schimbat pentru totdeauna încă aşteaptă răspunsuri la multe întrebări rămase fără răspuns.

30 apr. 2016, 15:09

COLECTIV. În seara de 30 octombrie 2015, aproape 400 de oameni se aflau aflat în clubul Colectiv din Capitală, la spectacolul formaţiei rock “Goodbye to Gravity”, care îşi lansa cel de-al doilea album, „Mantras of war”. În timpul concertului au fost lansate artificii, ale căror scântei au aprins buretele cu care era izolat un stâlp.Incendiul s-a extins rapid, iar întreaga încăpere a fost cuprinsă de fum negru şi flăcări. Lumea s-a îmbulzit spre ieşire, iar martorii au povestit că au văzut inclusiv oameni care ardeau de vii. În noaptea tragediei au murit 27 de persoane, iar alte 37 au decedat ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate.

COLECTIV. Cotele dezastrului s-au văzut la scurt timp după tragedie. Nimeni nu era pregătit pentru aşa ceva, medicii au fost uluiţi de urmările complicaţiilor arsurilor suferite de tinerii din Colectiv. Oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi striga durerea şi a le cere autorităţilor să schimbe mentalităţi şi sisteme. Guvernul Ponta şi-a dat atunci demisia, urmat de primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. Apoi, au fost promisiuni şi cam atât.

COLECTIV. Între timp, răniţii din Colectiv şi rudele victimelor, constituiţi într-o asociaţie, au continuat să ceară instituţiilor statului să clarifice tot ce s-a întâmplat şi au reuşit să blocheze definitiv în instanţă o nouă candidatură la Primăria Sectorului 4 a lui Cristian Popescu Piedone.

COLECTIV. La cinci luni de la catastrofă, a fost gata un raport al noului Executiv, care a arătat că mai multe instituţii ale statului “au manifestat deficienţe” în intervenţiile din cazul Colectiv. Raportul Corpului de Control al premierului a arătat că modul în care au acţionat instituţiile implicate în intervenţia din seara de 30 octombrie 2015 a fost „unul sub medie”. Printre altele, ISU Bucureşti – Ilfov nu a respectat procedurile în privinţa declanşării mai rapide a Planului Roşu de Intervenţie şi nu a alertat echipajele din cadrul serviciilor de sprijin, spitalele unde au fost internate victimele nu au avut planuri albe de asistenţă în caz de urgenţă, Clinica pentru Arşi de la Floreasca nu a funcţionat la întreaga capacitate şi au existat raportări contradictorii atât în privinţa numărului de victime internate, cât şi în privinţa infecţiilor nosocomiale.

COLECTIV. Cu o zi înainte de a se împlini jumătate de an de la tragedie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a trimis în judecată unul dintre dosarele Colectiv, în care sunt inculpaţi pentru ucidere din culpă cei trei patroni ai clubului şi reprezentanţii firmei care a furnizat artificiile de la care a pornit incendiul.

COLECTIV. La şase luni de la dezastru, oamenii ale căror vieţi s-au schimbat pentru totdeauna încă aşteaptă răspunsuri la multe întrebări rămase în continuare nelămurite şi unii mai au puterea să povestească prin ce au trecut în seara neagră 30 octombrie. Locul tragediei îi adună pe mulţi dintre ei în aceeaşi zi din fiecare lună, când aprind lumânări pentru cei 64 de tineri care nu mai sunt printre ei.

viewscnt