Colegiul Medicilor: Nu a fost depusă nicio plângere în cazul bebeluşului născut cu malformaţii

Președintele Colegiului Medicilor România (CMR), Gheorghe Borcean, a declarat, duminică, că nu a fost depusă până în prezent nicio plângere în cazul bebelușului născut cu malformații la Maternitatea Giulești, însă a precizat că instituția se va autosesiza.

10 ian. 2016, 12:57
Colegiul Medicilor: Nu a fost depusă nicio plângere în cazul bebeluşului născut cu malformaţii

Nu a fost depusă nicio plângere la CMR. Colegiul Medicilor București se va autosesiza. Cei din familie trebuie să meargă la CMR al cărui membru este medicul pe care îl reclamă. Noi o să ne autosesizăm„, a afirmat medicul Gheorghe Borcean.

El a spus că nu se poate antepronunța nimeni încă dacă medicul respectiv este sau nu vinovat, ci trebuie făcute investigații pe mai multe direcții.

„Cineva va trebui să vadă, altcineva decât medicul acela, un alt expert, să vadă imaginile pe care acel medic le-a captat pe aparatul său 3D sau 4D și să spună: Domnule, la timpul acela când s-a făcut investigația se putea vedea, s-a respectat protocolul de investigare imagistică, nu s-a respectat, a fost un viciu al aparatului, medicul acela avea competența să facă sau nu avea competență, avea diplomele respective de competență de imagistică obstreticală, dacă avea sau nu experiența necesară să facă acele investigații„, a explicat reprezentantul CMR.

Potrivit acestuia, în cursul anchetei făcute de Colegiu, trebuie să se urmărească și dacă medicul respectiv a fost prudent în demersul său, dacă știa de posibilitatea existenței acelei evoluții nefavorabile.

Trebuie să vadă dacă omul acela a fost diligent și prudent în demersul său, dacă a făcut tot ce trebuie făcut. Dacă știa de posiblitatea existenței acelei evoluții nefavorabile. Dacă a luat măsuri de a elucida în totalitate posibilitatea acelor elemente. Toate acestea trebuie judecate unul după altul. Eu nu știu astăzi dacă este malformat, dacă se putea vedea, dacă nu se putea vedea. Trebuie văzut în ce mod acele probleme puteau fi elucidate înainte de naștere și la ce vârstă puteau fi elucidate. Dacă putea fi la o vârstă la care se putea întrerupe sarcina sau la o vârstă la care nu putea fi întreruptă. Sunt elemente de curs logic al unei judecăți„, a adăugat medicul.

Părinții unui copil născut cu malformații îl acuză de neglijență pe medicul care a supravegheat sarcina. Părinții susțin că după efectuarea ecografiilor și analizelor au primit asigurări că bebelușul este sănătos, însă copilul s-ar fi născut cu malformații la cap și la inimă.

CITEŞTE ŞI: Un bebeluş a murit la câteva zile după ce a fost externat din spital. Părinţii acuză medicii