Colegiul Medicilor: Oficialii FMI recunosc că bugetul alocat sănătăţii este subdimensionat

Oficialii FMI recunosc pentru prima dată că bugetul alocat sistemului de sănătate este subdimensionat, nerealist şi în discordanţă cu nevoile de servicii de sănătate ale populaţiei, iar soluţiile propuse sunt doar o înşiruire de vorbe superficiale, fără o analiză concretă a situaţiei, potrivit CMR.

RomaniaTV.net
08 nov. 2011, 13:19
Colegiul Medicilor: Oficialii FMI recunosc că bugetul alocat sănătăţii este subdimensionat

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că cererile din sistemul de sănătate sunt mai mari decât resursele, ceea ce slăbeşte sănătatea financiară a sistemului, iar „resursele sunt ineficient cheltuite, privându-i pe cei nevoiaşi”, potrivit Mediafax

Colegiul Medicilor din România (CMR) arată într-un comunicat de marţi că a luat cunoştinţă de declaraţiile lui Jeffrey Franks, fiind pentru dată când oficialii FMI recunosc faptul că „bugetul alocat sistemului de sănătate este subdimensionat, nerealist şi în discordanţă cu nevoile de servicii de sănătate ale populaţiei”.

Potrivit preşedintelui CMR, Vasile Astărăstoae, gândit în acest mod, bugetul induce încă de la început constituirea de arierate ce împiedică funcţionarea normală a sistemului.

„În acelaşi timp, remarcăm că soluţiile propuse nu sunt altceva decât o înşiruire de vorbe, sunt superficiale, nu pleacă de la o analiză concretă a stării de sănătate a populaţiei, de la condiţiile economice ale României şi de la experienţa altor sisteme de sănătate. Dacă aceste măsuri vor fi aplicate, nu vor face altceva decât să transfere responsabilitatea statului în asigurarea stării de sănătate către responsabilitatea individuală, ca o nouă povară pe umerii cetăţenilor”, a spus Vasile Astărăstoae, citat în comunicatul CMR.

Totodată, preşedintele CMR susţine că măsurile propuse „dau dovadă de o gândire îngustă” şi care, pe termen mediu şi lung, nu vor aduce efectele scontate.

Colegiul Medicilor din România solicită o dezbatere publică reală la care să participe toţi cei care au experienţă în domeniu şi reprezentanţii pacienţilor, cei care, pe de o parte, susţin financiar sistemul, iar pe de altă parte, trebuie să fie beneficiarii acestuia.

Fără un sistem de sănătate centrat pe nevoile pacienţilor, orice măsură propusă va fi sortită eşecului„, a mai spus preşedintele CMR.

Realizarea investiţiilor publice, a reformelor în sistemul sanitar şi reducerea arieratelor rămân principalele provocări pentru care autorităţile române trebuie să acorde o atenţie continuă, a mai declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.