„Colentina” ar putea redeveni spital COVID. Orban: „Vom creşte capacitatea secţiilor ATI. Vom face asta în trei spitale”

În contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri de infectări zilnice şi a ocupării aproape în totalitate a numărului de paturi la Terapie Intensivă, premierul Ludovic Orban a anunţat că va dispune creşterea numărului de paturi în această secţie şi va face acest lucru în trei unităţi spitaliceşti.

RomaniaTV.net
01 oct. 2020, 10:18
„Colentina” ar putea redeveni spital COVID. Orban: „Vom creşte capacitatea secţiilor ATI. Vom face asta în trei spitale”

Am discutat cu domnul Tătaru să creștem capacitatea secțiilor ATI. Avem posibilitatea să facem asta la Matei Balș, să retransformăm Spitalul Colentina în spital COVID, să punem în funcțiune secția de la Spitalul Witting, unde, sincer, nu înțeleg de ce nu funcționează”, a spus Ludovic Orban.

Reamintim că Spitalul Colentina a fost redeschis pentru pacienții non-COVID, pentru a doua oară de la debutul epidemiei în România, la sfârşitul lunii august. Spitalul Colentina a devenit primul spital „generalist” din România transformat în spital de boli infecțioase începând din 16 martie. La acea dată, toți pacienții non-covid au fost externaţi, iar cei care mai necesitau o perioadă de internare au fost transferaţi la alte spitale.

Citeşte şi Medic Terapie Intensivă: Numărul de infectări va continua să crească, dar sistemul medical nu va intra în colaps în perioada următoare

Pe 16 iulie, Spitalul Colentina a fost redeschis pentru prima dată după patru luni pentru pacienții non-COVID, dar închis la scurt timp din cauza creșterii numărului de cazuri.

Toate locurile din secţiile ATI ale spitalelor din Capitală, ocupate

Spitalele bucureştene în care sunt tratați pacienții infectați cu coronavirus sunt pline, iar în secţiile de Terapie Intensivă nu mai sunt locuri. În București, sunt peste 1.500 de paturi la ATI, însă sunt manageri de spitale non-COVID care încearcă de câteva zile să transfere pacienți cu COVID, dar nu au unde să-i transfere, iar aceste persoane rămân în izolatorul de la camera de urgență, până se eliberează un pat, informează Digi 24.

Secţia ATI de la Spitalul Marius Nasta este ocupată, doar patru locuri mai sunt libere, din care numai unul are oxigen disponibil, astfel că celelalte trei nu pot ajuta pacienții care ar dezvolta complicaţii. La Spitalul Colentina, care, în acest moment, este parțial de suport COVID, cele 50 de locuri, inclusiv de la ATI, sunt toate ocupate. La Institutul Matei Balș se fac în fiecare zi externări, însă paturile se ocupă în orele imediat următoare.

În țară, în prezent sunt peste 13.000 de paturi în secțiile care tratează persoane infectate cu coronavirus, iar 5.092 sunt neocupate. La ATI sunt disponibile 1.050 de locuri în țară, dintre care jumătate sunt ocupate.