Colibele antice de la Stonehenge, reconstruite după 4.500 de ani FOTO

Complexul monolitic de la Stonehenge, una dintre atracţiile istorice importante din Marea Britanie, a fost construit în urmă cu câteva milenii de un grup de oameni folosind unelte primitive. Aceşti oameni au trebuit să se mute pe perioada lucrărilor chiar la marginea complexului ce era în construcţie. Colibele lor sunt reconstituite în prezent, 4.500 de ani mai târziu.
Romania TV
17 apr. 2013, 08:39
Colibele antice de la Stonehenge, reconstruite după 4.500 de ani FOTO

Trei dintre colibele specifice pentru Neolitic, ce sunt în prezent în proces de reconstrucţie, vor forma un punct de interes în cadrul unui nou centru turistic în valoare de 27 de milioane de lire sterline, amenajat pe celebrul sit, scrie Agerpres.

O echipă formată din 60 de voluntari reconstruieşte aceste colibe pe un sit din apropiere de Stonehenge, la Old Sarum, lângă Salisbury, Wiltshire.

Modelul de colibe folosit pentru reconstrucţie provine de la cel mai mare sit arheologic din neolitic din nordul Europei, cel de la Durrington Walls, aflat la 3 kilometri de Stonehenge.

Ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din blocuri megalitice. Arheologii au descoperit dovezi care atestă faptul că acest monument a reprezentat, încă de la începuturile sale, un loc sepulcral. Numeroase rămăşiţe umane incinerate au fost descoperite pe acest sit.

Stonehenge a fost subiectul multor teorii cu privire la originea sa, variind de la explicaţiile mitologice, mai vechi, până la cele moderne, bazate pe arheologie. Unele legende susţin ca Merlin a pus un uriaş să construiască structura de piatră pentru el sau că ar fi transportat singur colosalele blocuri de piatră, prin magie, de la Muntele Killaraus din Irlanda, în timp ce alţii considerau că arhitect şi constructor ar fi fost însuşi Diavolul.

În cursul excavaţiilor arheologice din 2006 – 2007 realizate în zonă au fost descoperite urmele a zece locuinţe, o descoperire extrem de rară, ţinând cont de vechimea acestora, care a oferit informaţiile necesare despre construcţia şi organizarea interioară a adăposturilor din acea perioadă. Testele cu carbon au indicat că aceste adăposturi au fost construite în jurul anului 2.500 î.d.hr, în aceeaşi perioadă în care a fost realizat şi cercul monolitic exterior de la Stonehenge, aşa-numitele pietre Sarsen.

Felul în care arătau aceste adăposturi la exterior şi materialele din care erau construite sunt însă necunoscute, iar echipa care lucrează la reconstrucţia lor testează în prezent diferite materiale, printre care paie, piatră, lemn sau chirpici.

Odată reconstruite, aceste adăposturi vor spori sentimentul de imersiune în istoria îndepărtată pe care-l resimt vizitatorii complexului monolitic.

Echipele de restauratori urmează să finalizeze etapa de alegere şi testare a materialelor din care vor fi reconstruite aceste adăposturi până în luna mai, iar noul centru pentru vizitatori, care va include şi cele 3 adăposturi reconstruite, urmează să fie deschis spre sfârşitul acestui an.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Podul peste Dunăre de la Brăila se scufundă. Cea mai lungă construcție suspendată din România are deja probleme: ”Fenomene de tasare”
Capital.ro
Călin Georgescu, trădat de George Simion. Decizie chiar înainte de turul doi: Eu știu cu trădarea
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Piedone, surprins la sex-shop. A plecat cu 24 de produse
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Fondurile de pensii private, afectate de instabilitatea politică. Contribuțiile a peste 8 milioane de români sunt în pericol
Cancan.ro
Cântăreața din România care a fost amantă timp de 7 ani 😲 A recunoscut TOT abia acum: 'Eu l-am părăsit'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Udrea, OUT din închisoare?! Anunț de ultimă oră din justiție. Tribunalul a stabilit data
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Lovitura pentru 8 milioane de români! Pensiile au scăzut drastic
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea