Colţescu se scuză după scandalul provocat în Champions League. Reacţia ministrului Sporturilor

Arbitrul român Sebastian Colţescu (43 de ani) a declanşat un scandal monstru marţi seară, la partida din Champions League dintre PSG şi Basaksehir, reuşind astfel să pună în umbră partide importante şi spectaculoase, ca Barcelona-Juventus, scor 0-3.

09 dec. 2020, 10:30
Colţescu se scuză după scandalul provocat în Champions League. Reacţia ministrului Sporturilor

Colţescu a folosit apelativul „negru” pentru a-l descrie pe Pierre Webo, fost fotbalist camerunez, acum antrenor secund al clubului Istanbul Başakşehir, şi de aici a plecat scandalul care a dus la oprirea definitivă a partide PSG – Istanbul Başakşehir, după numai 14 minute.

Sebastian Colţescu era al patrulea arbitru al brigazii conduse de centralul Haţegan şi a încercat să-i comunice acestuia că unul dintre membrii staffului echipei din Istambul trebuie eliminat. În timp ce Haţegan se îndrepta către marginea terenului pentru a se lămuri, l-a întrebat pe Colţescu pe cine ar trebui să elimine, iar acesta l-a indicat pe Webo, spunând „eliminăl pe negru”.

Jucătorii şi membrii staffului turcilor s-au retras de pe teren şi au refuzat să mai continue partida cu aceeaşi brigadă de arbitri.

UEFA a anunţat că partida se va relua miercuri seară (ora 19.55), fără brigada din România formată din Ovidiu Haţegan (central), Sebastian Gheorghe (asistenţi) şi Sebastian Colţescu (rezervă).

În această dimineaţă, probabil, speriat de dimensiunea scandalului, Sebastian Colţescu a avut o reacţie scurtă pe contul său de Twitter.

„Îmi cer scuze pentru această neînţelegere. Nu am avut intenţia de a fi rasist. Într-un astfel de context, oamenii nu se pot exprima corect şi pot fi înţeleşi greşit. Îmi prezint scuzele în numele UEFA Champions League. Sper că mă veţi înţelege“, a scris centralul din Craiova.

Colţescu pus la zid de ministrul Sporturilor, Ionuţ Stroe

„Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. A fost un incident particular, acest lucru nu reprezintă sportul românesc”, a spus Ionuţ Stroe la Digi24.

Întrebat dacă se va ajunge la un scandal diplomatic, în condițiile în care mai mulți lideri, inclusiv președintele turc Recep Erdogan, au reacționat deja față de acest incident, Stroe spune că nu este cazul.

„Ancheta UEFA ne va spune ce s-a întâmplat cu adevărat, iar apoi se vor lua măsuri. Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, toţi condamnăm acest fel de incident. Această exprimare nefericită va fi sancţionată”, a adăugat el.

„Mi-aş dori ca exprimarea să fi fost inofensivă sau neutră, dar nu trebuie să tolerăm asemenea comportamente. Vom avea discuţii apropos de modul în care putem repara această situaţie. Este un caz particular, nu poate fi generalizat, nu reprezintă sportul românesc”, a mai spus Stroe.

Citeşte şi: Mircea Badea despre cazul Colţescu: „Nu a fost rasism”