Mircea Badea despre cazul Colţescu: „Nu a fost rasism”

Mircea Badea a comentat scandalul serii în Liga Campionilor. Arbitrul Sebastian Colțescu (43 de ani) a folosit o expresie considerată rasistă la adresa lui Pierre Webó (38 de ani), oficial al oaspeților în PSG - Bașakșehir.

09 dec. 2020, 10:20
Mircea Badea despre cazul Colţescu: „Nu a fost rasism”

Mircea Badea despre cazul Colţescu: „Deci ce s-a întâmplat? Colțescu, ca să îi spună lui Hațegan pe cine anume să sancționeze de pe bancă, a zis «uite, ăla negru». Să identifici pe cineva cu ajutorul rasei, da, nu e cel mai fericit lucru pe care poți să îl faci. Dar nu mi se pare nicio tragedie, pentru că dacă meciul era în China, să zicem, iar acolo juca Rădoi și trebuia sancționat, tot la fel se spunea: pe ala alb. Cuvântul «negru» nu are nimic ofensator în el, totuși nu am înnebunit cu totul.

Erdogan, preşedintele Turciei, a reacţionat furios la scandalul de rasism provocat de Sebastian Colţescu

Există alte cuvinte care sunt oribile și nu trebuie folosite, sunt cuvinte create cu intenție ofensatoare. Cuvântul «negru» nu este un cuvânt ofensator, descrie o rasă de oameni”, a spus Badea.

Mircea Badea despre cazul Colţescu: „Tot oameni sunt, absolut la fel după toate criteriile, doar că oamenii mai diferă după înălțime, după culoarea ochilor, după tot felul de atribute fizice, precum și după culoarea pielii. E ceva greșit în a identifica un om într-o mulțime după rasă? Bun, hai să zicem că e o inabilitate. Probabil cineva a auzit și a avut impresia că i-a zis «nigger», acel cuvânt cu adevărat oribil și ofensator, creat intenționat jignitor. Nu există echivalență între «nigger» și negru în limba română”, a explicat Mircea Badea la emisiunea În Gura Presei.

Partida dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, din Grupa H a Ligii Campionilor, va fi reluată miercuri, de la ora 19:55, cu o altă brigadă de arbitri.

Meciul a fost suspendat în minutul 16, la scorul de 0-0, după ce Sebastian Colţescu ar fi folosit cuvântul “negru” la adresa lui Pierre Webo, antrenorul secund al formației din Turcia. Ulterior, ambele echipe au ieșit de pe teren.

Colţescu a vrut să se sinucidă

Născut la 6 mai 1977, inginer de meserie, Colţescu şi-a început cariera în arbitraj, în 1996. Debutul său în Liga I s-a produs în 2003, când a condus meciul Oţelul – FC Argeş, scor 1-2. Trei ani mai târziu, Colţescu a devenit arbitru cu ecuson FIFA, având o ascensiune fulminantă, în ciuda faptului că, nu o dată, a comis greşeli grave, pe plan intern.   De atunci, Colţescu a fost delegat la multe partide internaţionale, inclusiv din preliminariile Ligii Campionilor şi preliminariile Ligii Europa, principalele competiţii intercluburi de pe continent. Din păcate, cariera craioveanului a fost „pătată“ prima dată, în octombrie 2008, când a avut o tentativă de sinucidere!

Episodul care a şocat lumea fotbalului românesc s-a petrecut într-un moment în care Colţescu era în stare de suspendare. El a fost oprit din delegări până la finalul turului, după gafele sale din partida Gaz Metan Mediaş – FC Braşov, scor 0-0, din etapa a V-a a Ligii I, care a avut loc la data de 22 august 2008. Lui Colţescu i s-a reproşat atunci că n-a acordat gazdelor două lovituri de la 11 metri şi că n-a eliminat doi jucători braşoveni.   Extrem de afectat, Colţescu a fost filmat, ulterior, într-o seară de vineri, când încerca să se arunce de la fereastra apartamentului său din Craiova, de la etajul 3! Conform martorilor, bărbatul urla: „Lăsaţi-mă în pace! Nu intraţi!“.   După ce un echipaj de descarcerare şi unul de poliţie au sosit la faţa locului şi au spart uşa apartamentului, Colţescu a fost convins să nu recurgă la un gest extrem.