Columbia: Noul acord de pace între gherilele FARC şi guvern a fost aprobat

Senatul columbian a aprobat noul acord de pace dintre guvern și gherilele marxiste FARC semnat săptămâna trecută, informează AFP.

30 nov. 2016, 06:13
Columbia: Noul acord de pace între gherilele FARC şi guvern a fost aprobat

Acordul, care ar putea pune capăt unui război de jumătate de secol între gherilele marxiste și guvernul de la Bogota, urmează să fie discutat până la sfârșitul săptămânii și de Camera Deputaților.

Pactul semnat la 24 noiembrie de către președintele columbian Jose Manuel Santos și șeful gherilelor FARC Rodrigo Lodono, prevede dezarmarea gherilelor și transformarea lor într-un partid politic. Este al doilea acord de pace semnat în Columbia, după ce primul a fost respins de opoziția columbiană condusă de fostul președinte conservator Alvaro Uribe.

Citeşte şi Acord ISTORIC în Columbia: Guvernul de la Bogota a încheiat pacea cu gherilele FARC

Uribe, al cărui tată a fost ucisă de luptători ai FARC, consideră că acordul de pace trebuie aprobat prin referendum pentru ca toate victimele războiului să fie consultate. Mai mult, este împotriva amnistiei totale pentru luptătorii FARC care au fost acuzați de crime și împotriva participării lor la viața politică.

Conflictul, cel mai vechi din America Latină, a lăsat în urmă 260.000 de morți, 45.000 de dispăruți și 6,8 milioane de refugiați.