PROGNOZA METEO ANM pentru Bucureşti: Depuneri de polei, lapoviţă şi ninsoare. Gabriela Firea: Ne aşteaptă o săptămâna dificilă

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat, luni, că lapoviţa şi ninsoarea vor continua zilele următoare în Capitală, favorizând apariţia poleiului. Începând de luni seară se va depune un strat consistent de zăpadă. Nu mai puţin de 19 judeţe, plus municipiul Bucureşti, intră sub incidenţa CODULUI GALBEN. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că ne aşteaptă o săptămână dificilă.

RomaniaTV.net
19 mart. 2018, 09:47
PROGNOZA METEO ANM pentru Bucureşti: Depuneri de polei, lapoviţă şi ninsoare. Gabriela Firea: Ne aşteaptă o săptămâna dificilă

 

UPDATE. Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut declarații despre măsurile luate după avertizările meteorologilor.

 

„De astăzi și până mâine, o parte importantă din țară, dar și capitala României și zona de sud, sunt sub incidența codului galben. Pentru București, începând de astăzi, de la ora 18 și până mâine la ora 15, și vom avea fenomene meteo, cum ar fi polei, lapoviță, ninsoare.
Stratul de zăpadă va ajunge între 7 și 12 centimetri, local 15 centimetri. Cele mai afectate sectoare sunt 5, 4, 3 și 2”
, a spus Gabriela Firea.

 

„Ieri și azi am acționat cu toții pentru a îndepărta pe cât posibil fenomenele meteo pentru a se putea circula, pentru ca toți cetățenii să fie în siguranță, să se poată ajunge, chiar dacă mai greu, la spitale, școli, la instituțiile publice. Așa vom acționa și în continuare.

 

Suntem organizați pentru că ne așteaptă o săptămână destul de dificilă. Cetățenii din Capitală pot să sune la numărul gratuit 0800800868 pentru toate solicitările pe care le au. Vom răspunde cu promptitudine, ca de fiecare dată”, a mai spus Firea.

 

Gabriela Băncilă, de la ANM, a prezentat situația meteo pentru următoarele ore și zile.

 

„Din păcate ne așteaptă o săptămână care va avea mai curând aspect specific sezonului rece. În mod concret, ANM a emis o atenționare de cod galben ce va intra în vigoare astăzi, de la ora 18 până mâine la ora 15. Este valabilă și în București, așteptăm ca precipitațiile moderate cantitativ să-și facă apariția.

 

Este așteptat ca în Capitală, în această seară, să apară lapoziță și ploaie, favorizând din nou producerii poleiului, urmând ca treptat să predomine ninsorile. Va continua să ningă și mâine până spre orele prânzului”.

Prognoza meteo pentru BUCUREȘTI, în perioada 19 martie, ora 18 – 20 martie, ora 15

În intervalul menționat, temporar se vor semnala precipitații în general moderate cantitativ – se vor cumula în jur de 15 l/mp. Mai ales seara și la începutul nopții de luni spre marți (19/20 martie) acestea vor fi sub formă de lapoviță și ploaie, favorizând depunerile de polei, apoi treptat va predomina ninsoarea.
Va continua să ningă până marți (20 martie), în orele amiezii, astfel că se va depune strat nou de zăpadă, ce va totaliza în jur de 7…12 cm, izolat posibil 15 cm.
Vântul va avea intensificări trecătoare, cu viteze de până la 35…40 km/h.
Vremea se va menține deosebit de rece, astfel că minima termică în dimineața zilei de marți va fi de -3…-2 grade, iar maxima zilei de 0…1 grad.
În noaptea de marți spre miercuri (20/21 martie) temperatura minima va fi de -7…-5 grade, mai coborâtă la periferia orașului.

Vremea deosebit de rece se va menține până spre sfârșitul acestei săptămâni și vor mai fi intervale cu precipitații, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare.

Ploaia îngheţată, un fenomen mai puţin obişnuit, a căzut duminică în Bucureşti. Fenomenul cunoscut şi sub denumirea de „freezing rain” reprezintă un real pericol pentru traficul rutier, dar şi pentru pietoni, avertizează Poliţia.

Atenţie, şoferi! Poliţiştii dau AMENZI conducătorilor auto cu maşini neechipate cu cauciucuri de iarnă

Ploaie îngheţată sau freezing rain

Conducătorilor auto li se mai recomandă să adapteze maniera de condus la specificul suprafeței carosabile, să evite frânările și accelerările bruște, să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculul din față, astfel încât să poată opri în siguranță, în situația în care acesta încetinește sau oprește brusc.

Totodată, pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi. Cei angajați în traversarea străzii trebuie să țină cont că distanța de frânare a autovehiculelor se mărește considerabil, în condiții de carosabil alunecos, transmit reprezentanții Brigăzii Rutiere.

PROGNOZA METEO. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), ninsorile se vor intensifica în următoarele ore. Începând de luni seară se va depune un strat consistent de zăpadă. Nu mai puţin de 19 judeţe, plus municipiul Bucureşti, intră sub incidenţa CODULUI GALBEN.

Citeşte şi PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Când scăpăm de iarnă, ANM anunţă frig, lapoviţă şi ninsori până la Florii

Pe arii relativ extinse în Muntenia, în special seara și în prima parte a nopții de luni spre marți (19/20 martie) vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și local se va semnala polei, apoi vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în general de 10 … 15 cm.
Temporar, vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 50…55 km/h, mai mari în zona montană înaltă, dar și pe litoral pe parcursul zilei de marți (20 martie) unde vor atinge 65 km/h.

PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE. Ger năprasnic, ninsori şi viscol în mare parte din ţară

Vremea se va menţine deosebit de rece toată săptămâna, mai ales în regiunile extracarpatice, precizează meteorologii, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10 – 15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Temperaturile de pe timpul nopţii vor fi negative.

ANM: Vremea se menţine rece toată săptămâna. Ce ne aşteaptă de Florii şi de Paşte