COMANDAMENT de URGENŢĂ la Guvern, din cauza riscului de inundaţii de pe DUNĂRE

Vicepremierul Liviu Dragnea a convocat un comandament pentru situaţii de urgenţă la sediul Guvernului, după avertizările privind cotele alarmante ale Dunării.

RomaniaTV.net
18 mai 2014, 09:50
COMANDAMENT de URGENŢĂ la Guvern, din cauza riscului de inundaţii de pe DUNĂRE

Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea a convocat la Palatul Victoria comandamentul ministerial pentru situații de urgență din cadrul Departamentului de Ape, Păduri și Piscicultură, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Administrația Națională de Meteorologie, Hidroelectrica și Departamentul pentru Energie pentru a discuta despre evoluția Dunării, scenariile aferente și planul de acțiune.

STARE DE ALERTĂ, zeci de hectare INUNDATE: DUNĂREA s-a REVĂRSAT

La finalul şedinţei, Liviu Dragnea va susține declarații de presă la Palatul Victoria.

COD PORTOCALIU de INUNDAŢII pe Dunăre şi pe mai multe râuri. Autorităţile sunt în alertă

Hidrologii au emis un COD PORTOCALIU de inundaţii pe Dunăre. Avertizarea vizează sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea şi este valabilă de sâmbătă până pe 26 mai. De asemenea, avertizări tip cod portocaliu şi cod galben au fost emise şi pentru alte bazine hidrografice din ţară.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor anunţă instituirea, începând de sâmbătă, ora 10, şi până pe data de 26 mai, a Codului Portocaliu de inundaţii pe Dunăre, pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman.

Potrivit anunţului, sunt aşteptate creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare.
De asemenea, începând cu data de 18 mai 2014, ora 06,00, pe Dunăre pe sector aval Zimnicea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomiţa, Constanţa, Galaţi şi Tulcea) se instituie Cod Galben, iar INHGA precizează că momentul de producere a fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier.

Vezi celelalte râuri vizate de avertizare

‘Prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment datorită variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii Dunării, variaţii generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele înregistrate în bazinele hidrografice ale afluenţilor principali ai Dunării de pe acest sector (Sava şi Morava). Menţionăm că ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia – Herţegovina au generat viituri excepţionale, care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituită în Serbia şi Bosnia – Herţegovina, la nivel naţional, Starea de Alertă’, se menţionează în nota INHGA.