Comandantul Aeronavei C-27 J Spartan: A fost o surpriză pentru noi să vedem amploarea evenimentelor din Grecia

Comandantul echipajului aeronavei C-27 J Spartan, căpitan-comandorul Florin Ianculescu, care participă la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia, s-a declarat surprins de amploarea evenimentelor din vecinătatea Atenei.

RomaniaTV.net
26 iul. 2018, 20:01
Comandantul Aeronavei C-27 J Spartan: A fost o surpriză pentru noi să vedem amploarea evenimentelor din Grecia

Comandorul Florin Ianculescu a declarat joi, într-un interviu pentru Redacţia emisiunilor militare de radio „Ora Armatei”, că aeronavele Forţelor Aeriene Române au participat deja la izolarea focarelor din vestul capitalei elene.

„Până nu am ajuns aici, la faţa locului, nu am putut să ne dăm seama de amplitudinea evenimentelor care erau deja de două-trei zile în desfăşurare aici, pe teritoriul Greciei. Oamenii s-au mobilizat. Sunt o groază de forţe care participă, şi terestre, şi aeriene, de la mai multe state. Toţi au răspuns pozitiv chemării Greciei. Nu pot să spun că ne-a luat prin surprindere, dar a fost o surpriză pentru noi să vedem amploarea evenimentelor. În continuare, aici, în Grecia, mai sunt focare care nu ne lasă să ne desfăşurăm aşa cum ar trebui. Noi suntem pe un aeroport la zece kilometri vest de Atena. Toate forţele aeriene sunt concentrate aici. Partenerii greci ne-au introdus în zona de acţiune”, a afirmat Ianculescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, aeronavele române nu au putut să se ridice joi de la sol, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

„Noi am acţionat ieri în partea de vest a Atenei, la circa 50 de kilometri, cu un focar destul de extins şi de-a lungul zilelor celelalte forţe au acţionat cu precădere în zona aceea. Pe lângă faptul că e o zonă destul de extinsă, era riscul să ajungă focarul pe o zonă iar populată. Din păcate, vremea a fost foarte ciudată astăzi. Au fost o serie de furtuni. (…) Deja au mai fost descoperite vreo două-trei focare şi probabil la Comandamentul de urgenţă se iau deciziile unde să acţionăm pe viitor. Din oră în oră primim coordonate şi zone de acţiune pe care să le pregătim şi aşteptăm OK-ul. Pe fondul vremii de astăzi, care a fost foarte schimbătoare şi cu furtuni puternice în zona noastră, nu am putut acţiona în niciuna din zonele afectate de incendiu”, a adăugat comandantul aeronavei C-27 J Spartan.

Două aeronave, una de tip C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, şi un C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, intervin de miercuri în sprijinul forţelor de intervenţie în zona Attica, din Grecia, devastată de incendiile manifestate în ultimele zile. Aeronavele sunt deservite de aproximativ 20 de militari – piloţi, personal navigant şi personal auxiliar.