Comando american în Irak. Totul a fost filmat VIDEO

Guvernul regiunii autonome Kurdistanul irakian a difuzat duminică o înregistrare video arătând imagini ale operațiunii militare americano-kurde ce a condus la eliberarea a aproximativ 70 de captivi ai grupării Statul Islamic (SI), relatează AFP.

25 oct. 2015, 21:28
Comando american în Irak. Totul a fost filmat VIDEO

Un soldat de elită american a murit în acest raid efectuat joi de combatanți kurzi și forțele speciale americane într-o închisoare a SI din apropiere de Hawija, în nordul Irakului.

În ciuda primului deces al unui soldat american în luptele din Irak de la retragerea trupelor americane la sfârșitul anului 2011, secretarul apărării Ashton Carter a lăsat să se înțeleagă că militarii americani ar putea participa și la alte operațiuni terestre împotriva SI în Irak, amintește France Presse.

Această participare directă în lupte contrastează cu modul obișnuit de acțiune a trupelor americane staționate în prezent în Irak pentru lupta antijihadistă (aproximativ 3.500 de oameni), având un rol limitat, de consultanță și asistență pentru forțele locale.

Potrivit Pentagonului, comandourile americane nu ar fi trebuit inițial să intervină direct în asalt, dar în cele din urmă au intrat în luptă pentru a-i ajuta pe kurzi, prinși sub focul jihadiștilor.

Imaginile, aparent filmate cu o cameră montată sub o cască, arată ceea ce par a fi comandouri Delta, unitate de elită americană specializată în special în operațiuni de salvare a ostaticilor și antiterorism, și forțele kurde în acțiune.

Întreaga înregistrare video este filmată în interiorul unei clădiri, cu focuri de armă trase permanent. Este arătată o operațiune rapidă în care prizonierii sunt aliniați și eliberați. Dar oferă puține indicii asupra identității lor.

Potrivit forțelor kurde, 48 de kurzi și 27 de americani au participat la acest raid ce a permis eliberarea a „69 de ostatici” și a costat viața a peste 20 de jihadiști SI.

Potrivit administrației SUA, acești prizonieri urmau să fie executați în aceeași zi și mormintele lor fuseseră deja săpate.