Comandouri occidentale, posibil americane, au atacat o bază islamistă în Somalia

Unităţi speciale occidentale, posibil americane, au efectuat o operaţiune antiteroristă, sâmbătă dimineaţă, la o bază islamistă somaleză care are legături cu grupul Al-Shebab, implicat în atacul comis la mallul din Kenya, afirmă surse citate de presa internaţională.

05 oct. 2013, 16:26
Comandouri occidentale, posibil americane, au atacat o bază islamistă în Somalia

Potrivit ziarului The Guardian, atacul a avut loc sâmbătă dimineaţă la o bază islamistă din Barawe, într-o zonă de coastă, în regiunea Shabelle, la 240 de kilometri sud de capitala Somaliei, Mogadishu. În urmă cu patru ani, unităţi speciale ale Forţelor Navale americane au ucis un lider al reţelei teroriste Al-Qaida.

Martori au declarat că numeroşi militari au coborât dintr-un elicopter şi au atacat o clădire de două etaje, situată pe plajă, într-o bază a miliţiilor islamiste Al-Shebab, afiliate Al-Qaida, scrie Mediafax.

Postul de radio somalez Shabelle a relatat că un combatant Al-Shebab a fost ucis, iar alţii au fost răniţi. Potrivit martorilor citaţi de Reuters, schimburile de focuri au durat cel puţin 30 de minute, după care membrii unităţilor speciale au plecat.

Un lider al miliţiilor islamiste a confirmat atacul. „Inamicii lui Allah au încercat să ia prin surprindere comandourile mujahedinilor, într-un atac nocturn, venind cu un elicopter militar, dar au eşuat şi le-am dat o lecţie„, a declarat pentru AFP Mohamed Abu Suleiman, un lider al grupului Al-Shebab.

Numeroase nave militare occidentale efectuează misiuni de patrulare în largul Somaliei, o ţară aflată în conflict de peste două decenii.

Mişcarea islamistă somaleză Al-Shebab – având denumirea completă – Harakat Al-Shebab Al-Mujahedin (HSM – Mişcarea Tinerilor Mujahedini) – este afiliată reţelei teroriste Al-Qaida şi este suspectată de implicare în numeroase atentate comise în Africa, cel mai recent fiind atacul care a vizat centrul comercial Westgate din Nairobi (Kenya), soldat cu zeci de morţi.

Citeşte şi Coloana oficială a preşedintelui somalez a fost atacată de către islamişti shebab