Comemorare Colectiv. Mii de oameni, în marş tăcut prin Bucureşti, în memoria victimelor VIDEO

Aproximativ 2.000 de persoane au plecat, duminică, din Piaţa Universităţii către clubul Colectiv într-un marş tăcerii dedicat victimelor tragediei de acum un an. Mai multe sute de persoane sunt aşteptate să se alăture marşului pe drumul de aproximativ o oră.

30 oct. 2016, 12:55
Comemorare Colectiv. Mii de oameni, în marş tăcut prin Bucureşti, în memoria victimelor VIDEO

UPDATE. Aproape 5.000 de persoane au participat la marşul tăcerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, cea mai mare parte a lor alăturându-se pe parcurs. Marşul s-a încheiat în faţa clubului Colectiv, după mai bine de o oră, oamenii oprindu-se la altarul dedicat celor 64 de victime ale tragediei.

Din Piaţa Universităţii au pornit în marş peste 2.000 de oameni la ora 14.00, însă pe drum numărul a crescut, apropiindu-se de 5.000 până în momentul în care grupurile au ajuns în faţa fostului club Colectiv.

În faţa clubului, oamenii s-au oprit câteva secunde pentru a aprinde o lumânare şi a păstra un moment de reculegere. Coloana de oameni s-a întins pe mai bine de un kilometru, conform News.ro.

Oamenii s-au strâns din jurul orei 13.00 în Piaţa Universităţii, iar numărul lor a ajuns la circa 2.000 în mai puţin de o oră. Ei eu plecat la ora 14.00 în marş tăcut către clubul Colectiv, pe un traseu pe care au fost instituite restricţii de trafic.

La marş a participat şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, iar dintre politicieni printre manifestanţi şi-a făcut apariţia şi proaspătul candidat USR la alegerile parlamentare Vlad Alexandescu, fost ministru al Culturii.

Primii care au ajuns în Piaţa Universităţii au fost părinţii, rudele şi prietenii victimelor din Colectiv, precum şi supravieţuitori ai incendiului, relatează News.ro.

Ei au venit cu bannere, flori şi lumânări. În Piaţă a venit şi un grup de elevi din Slatina, care ţin în mâini 64 de baloane albe, cu aripi.

Mai multe zeci de persoane sunt şi în faţa clubului Colectiv, unde încă de dimineaţă au fost depuse coroane de flori şi aprinse lumânări. Printre primii care au venit pentru a aduce un omagiu victimelor au fost preşedintele Klaus Iohannis şi ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Victimele incendiului din clubul Colectiv sunt comemorate, duminică, la împlinirea unui an de la tragedie, printr-un marş al tăcerii, inaugurarea a două monumente şi o serie de concerte. De asemenea, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, un apel către patronii de cluburi ca, la ora 22.32, să aprindă un proiector şi ”să ridice spre cer o rază de lumină”, în memoria celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa.

Un monument în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv a fost inaugurat duminică, în Piaţa Bucur, după un an de la tragedia în urma căreia au murit 64 de persoane.

Citeşte şi: Un an de la COLECTIV. Un înger a fost dezvelit la locul tragediei

Soclul monumentului este realizat din piatră de Dobrogea, iar statuia, reprezentând un înger, este sculptată în bronz. Acesta a fost realizat de artista Elena Surdu Stănescu şi a fost ales de Asociaţia Colectiv GTG 3010 din mai multe propuneri. Pe soclul monumentului vor sta scrise numele celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa după incendiul din seara de 30 octombrie 2015.

Costul monumentului a fost de 70.000 de euro, bani proveniţi din donaţii, dar şi de la bugetul local al Primăriei Sector 4.

Guvernul comemorează un an de la Colectiv cu o pânză neagră de doliu întinsă pe sediul instituţiei

Pe sediul Guvernului a fost întinsă o pânză neagră în semn de doliu pentru victimele incendiului din Colectiv, de anul trecut, fiind eliminat mesh-ul instalat în iunie pentru campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”.

Pânza neagră a fost instalată pe sediul Guvernului în dimineaţa zilei de duminică, pentru a comemora victimele tragediei din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

Citeşte şi: Preşedintele Asociaţiei Colectiv: Rog politicienii să nu facă azi politică! Singurii care au dreptul să facă politică suntem noi

Un alt monument, ridicat în memoria victimelor din Colectiv din iniţiativa Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost sfinţit, duminică, în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broşteni, lăcaşul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.

O slujbă de pomenire a celor 64 de victime ale incendiului din Colectiv a fost oficiată duminică de un sobor alcătuit din 10 preoţi, condus de părintele Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, în prezenţa a aproximativ 200 de persoane, între care s-au aflat răniţi şi apropiaţi ai victimelor.

Pe parcursul slujbei, cele aproximativ 200 de persoane au ţinut în mâini candele şi lumânări aprinse, iar unele dintre ele au fost îmbrăcate în ţinute de doliu şi au izbucnit în lacrimi.

La finalul slujbei de pomenire, părintele Timotei Prahoveanul a transmis un mesaj din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Daniel.

”Mulţumim tuturor celor ce imediat după tragicul eveniment din 30 octombrie 2015 au ajutat cu rugăciunea şi cu fapta familiile îndoliate şi pe cei răniţi şi arşi. Pe lângă pomenirile anterioare şi acum, la împlinirea unui an de la tragicul eveniment, Biserica săvârşeşte slujbe de pomenire a celor decedaţi atunci, dorind astfel, prin rugăciune şi fapte de milostenie, comuniunea de iubire frăţească şi solidaritate umană cu cei îndoliaţi şi cu cei suferinzi”, a transmis Patriarhul Daniel.

Părintele Timotei a reînnoit apelul de donare de sânge, pentru salvarea vieţii altor oameni grav bolnavi, prin implicarea în campania ”Donează sânge, salvează viaţa”, iniţiată de Patriarhia Română şi aprobată de Sfântul Sinod.

La rândul lui, Timotei Prahoveanul a spus că ”rugăciunea este mai tare decât moartea” şi că cei credincioşi au posibilitatea de a fi împreună cu cei pe care i-au iubit.

”Mesajul este acela al rugăciunii, care este mai tare decât moartea, pentru că cei care se duc după învăţătura Bisericii noastre au posibilitatea de a fi împreună cu cei pe care i-au iubit. Această despărţire este una temporară. Toţi cei care se iubesc în această lume şi cred în Mântuitorul Hristos vor continua această legătură dincolo de lumea aceasta trecătoare”, a spus părintele Timotei Prahoveanul.

Tot la finalul slujbei, unii dintre oamenii prezenţi au spus în şoaptă că faptele sunt cele care contează. ”Păcat de ei. Săracii părinţi, prin ce trebuie să treacă”, a şoptit o femeie, ţinând în mâini o candelă aprinsă.

Soborul de preoţi a sfinţit monumentul inaugurat duminică la prânz de principesa Margareta în memoria victimelor din Colectiv, amplasat în Piaţa Bucur din faţa clubului bucureştean, fără a fi fost invitaţi de asociaţia Colectiv GTG 3010.

De la ora 16.30 sunt programate concertele din cea de-a treia zi a festivalului caritabil organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010 la Berăria H.

Vor susţine recitaluri trupele: Compact, Talisman, Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Cămărăşan Band, Florin Chilian, Bulletproof, Roadkillsoda, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, vineri, un apel către patronii de cluburi ca duminică, la ora 22.32, să aprindă un proiector şi ”să ridice spre cer o rază de lumină”, în memoria tinerilor care şi-au pierdut viaţa în tragedia din urmă cu un an.

”Noi duminică, la 22.32, vom aprinde un proiector, un tun de lumină. Aş ruga pe toţi patronii de cluburi ca la 22.32, poate ar putea face un astfel de gest, să ţină un mic moment şi să ridice spre cer o rază de lumină. Noi o vom face de la Colectiv”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.

Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în clubul Colectiv.

În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani. În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.