Comerţul online în România este încă subdezvoltat. Ce frâne reclamă retailerii

Pandemia a dus la creșterea comerțului online din România cu aproximativ 40% anul trecut față de 2019, la circa șase miliarde de euro, însă e încă subdezvoltat comparativ cu alte state europene.

06 iun. 2021, 16:48
Comerţul online în România este încă subdezvoltat. Ce frâne reclamă retailerii

Pandemia a dus la creșterea comerțului online din România cu aproximativ 40% anul trecut față de 2019, la circa șase miliarde de euro, însă e încă subdezvoltat comparativ cu alte state europene.

În pandemie, numărul românilor care fac cumpărături online a crescut cu 13% în 2020 față de 2019, iar valoarea medie cheltuită la cumpărături online a crescut cu 41% față de 2019.

Conform unu studiu efectuat de compania de cercetare iSense Solutions la comanda VTEX, 20% dintre retaileri au afirmat că au început să vândă și online anul trecut, în timp ce 46% au confirmat faptul că au vândut mai mult online în 2020 față de 2019.

Campaniile de promovare și marketing au fost principala tactică de adaptare la piață și de creștere a ponderii comerțului online, urmate de dezvoltarea unor soluţii şi produse noi adaptate la noile condiţii de piaţă, atragerea de noi clienţi şi dezvoltarea de programe de fidelizare.

Au existat, însă, și companii care nu au dorit sau nu au putut să-și transfere business-ul în mediul online, continuând să-și desfășoare afacerile în același mod ca în perioada dinaintea pandemiei.

Principalele motive pentru care nu vând în online invocate de aceste companii sunt: lipsa bugetului (21%), dar şi a faptului că obiectul de activitate al retailerului nu se pretează la comerţ electronic (64%). Logistica şi stocurile au fost, de asemenea, pe listă împreună cu o strategie diferită de dezvoltare care nu implică tranzacţii online şi neîncrederea că ar fi profitabil, scrie economica.net.

Ce frâne reclamă retailerii în dezvoltarea pieţei de comerţ online

Atât rezultatele studiului, cât și estimările iSense Solutions, arată că, într-adevăr, vânzările online au crescut semnificativ în anul pandemiei. Cifrele VTEX arată că business-ul de ecommerce a crescut cu nu mai puțin 41% față de anul 2019, la 6 miliarde de euro, iar pentru anul 2021 se preconizează o creștere între 20% și 30%.

Chiar dacă pare o valoare mare, ea este mică în comparaţie cu alte state din regiune. Spre exemplu, în Polonia, valorea pieţei a fost anul trecut de 22 de miliarde de euro, potrivit Statista, la o populaţie de circa 37 milioane de oameni.

Întrebați care sunt dificultățile pe care le întâmpină în prezent în desfășurarea activității de e-commerce, majoritatea respondenților au indicat fluctuațiile cererii și ofertei și întârzierile datorate firmelor de curierat, ambele probleme des întâlnite în perioada pandemiei.