Comisar European: Aderarea României a erodat încrederea în UE/Ivan: Aceste declaraţii îi ajută pe extremişti

Admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea extinderii blocului comunitar, este de părere Stefan Fule, comisarul european pentru extindere, într-un interviu pentru EurActiv Cehia.

27 iun. 2014, 06:17
Comisar European: Aderarea României a erodat încrederea în UE/Ivan: Aceste declaraţii îi ajută pe extremişti

Comisarul a afirmat că atitudinea statelor europene faţă de extindere s-a schimbat semnificativ în ultimii cinci ani. Procesul de extindere a devenit mai lent, după ce, odată cu aderarea României şi Bulgariei, s-au introdus mai multe instrumente, în special mecanismul de verificare şi cooperare.

„Mai presus de orice, aderarea României şi Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost pentru prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare asupra statelor membre”, a declarat el.

Un comisar european a rămas PERPLEX când a aflat câţi BANI i-a cerut preşedintele Ucrainei

De altfel, Fule consideră că este necesară o înăsprire a procesului de aderare. În replică, ministerul român de Externe a afirmat că asocierea aderării noastre cu diminuarea credibilităţii extinderii este nepotrivită.

Afirmaţia comisarului european nu a rămas fără ecou în România. Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că afirmaţia comisarului european este una regretabilă deoarece ajută partidele extremiste şi, totodată, poate lăsa impresia că cele două state au afectat parcursul UE.

„Este greşit mesajul recent al comisarului european pentru Extindere, Ştefan Fule, deoarece vine tocmai de la vârful Uniunii Europene. Chiar dacă liderii europeni ajung la concluzia că procedura de extindere a spaţiului comunitar ar putea fi îmbunătăţită, includerea României şi Bulgariei este un fapt benefic atât pentru cele două state, cât şi pentru comunitatea europeană, iar acest lucru este dincolo de orice dubiu. Afirmaţia comisarului Ştefan Fule pare consonantă cu mesajele extremiştilor împotriva românilor şi bulgarilor. Iar aceasta nu poate ajuta decât formaţiunile eurosceptice, care, în aceste zile, în Parlamentul European, caută pretexte pentru a-şi maximiza puterea prin formarea de grupuri politice. Este contraproductiv să le încurajăm, mai ales de la conducerea UE”, a spus Ivan.

Şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat la declaraţiile comisarului european. MAE consideră că asocierea aderării României şi Bulgariei la UE cu ideea diminuării credibilităţii procesului de extindere este total nepotrivită, subliniind că ambiguităţile în declaraţiile publice sunt de natură să minimalizeze beneficiile aduse de lărgirea Uniunii.

MAE precizează că, pentru clarificarea declaraţiilor comisarului, a întreprins demersuri pe lângă Cabinetul oficialului european. „Din discuţiile avute, a rezultat că intenţia comisarului Füle a fost aceea de a sublinia că introducerea unor mecanisme suplimentare după aderare – şi nu aderarea efectivă a acestor state la UE – a dus la decredibilizarea procesului de extindere. Este regretabilă citarea scoasă din context a referirilor la MCV, aceasta cu atât mai mult cu cât comisarul Füle a fost unul dintre comisarii care s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea eliminării mecanismului de cooperare şi verificare pentru România şi Bulgaria”, afirmă reprezentanţii Ministerului de Externe.

Un nou CANDIDAT la UE: Comisia Europeană recomandă Tirana, ca viitor membru al „familiei” europene