Un comisar european a rămas PERPLEX când a aflat câţi BANI i-a cerut preşedintele Ucrainei

Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule, a delarat joi, la Vilnus, că suma cerută în vederea ridicării economiei Ucrainei la standardele europene este exorbitantă, relatează Interfax-Ucraina, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
28 nov. 2013, 15:04
Un comisar european a rămas PERPLEX când a aflat câţi BANI i-a cerut preşedintele Ucrainei

Suma de „160 miliarde de euro, cerută de partea ucraineană în vederea modernizării economiei este neproporţională, exorbitantă. Dacă ar fi s-o împărţim în tranşe pentru următorii zece ani, ea ar constitui 10% din PIB-al Ucrainei”, a declarat Stefan Fule, joi, la Forumul de afaceri de la Vilnus.

El a subliniat că cererile partenerilor ucraineni sunt fără precedent în istoria comunităţii europene şi vin în contradicţie cu experienţele statelor care au semnat deja acorduri de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE).

Citeşte şi Ucraina: Pugilistul Vitali Kliciko şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele din 2015

Stefan Fule le-a recomandat oamenilor de afaceri ucraineni să se axeze mai mult pe profitul pe care l-ar putea aduce regimul de liber-schimb cu UE. “Îmi displace că oamenii de afaceri ucraineni vorbesc mereu de pierderi şi nu de investiţii sau modernizare”, a adăugat comisarul european, punctând că astfel se pune sub semnul întrebării bunăstarea poporului ucrainean, informează Mediafax.

“Singurele pierderi pe care le pot intui sunt pierderile survenite pe fondul «inactivităţii»”, a mai spus Fule.
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat mai devreme că Ucraina ar avea nevoie de cel puţin 160 de miliarde de euro, până în 2017, ca să ridice economia Ucrainei la standardele europene.