Comisarii Gărzii de Mediu, acasă la Nuţu. Mimi Cămătăreasa: Luaţi-le şi duceţi-le!

Lei, urşi, raţe, dar şi cai de rasă în valoare de milioane de euro. Asta ţine Nuţu Cămătaru la ferma sa din Bucureşti. Comisarii Gărzii de Mediu au intrat luni pe proprietatea Cămătarilor pentru a afla de unde şi-a cumpărat interlopul animalele sălbatice şi în ce condiţii le ţine. "Luaţi-le şi duceţi-le. Să vedem unde le duceţi. Copilul meu a cerut mereu să depună leii şi au zis că nu au cu ce să-i ducă. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu este acasă să vadă când i le luaţi că murea băiatul meu de focul lor", le-a spus jurnaliştilor Mimi Cămătăreasa, mama Cămătarilor.

25 feb. 2013, 13:30

Comisarii Gărzii de Mediu au mers luni acasă la Nuţu Cămătaru pentru a ridica animalele pe care acesta le ţine în curte, fiind vorba, cel mai probabil, despre patru lei, doi urşi, cerbi, cai, dar şi păsări exotice. 

„Îmi pare bine că nu e acasă să le vadă, că cădea jos şi murea. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu este acasă să vadă când i le luaţi că murea băiatul meu de focul lor. Luaţi-le şi duceţi-le. Să vedem unde le duceţi. Copilul meu a cerut mereu să depună leii şi au zis că nu au cu ce să-i ducă. Dacă le luaţi şi le duceţi personal am să vin să le văd unde le duceţi, să vedem cum  le luaţi de aici şi cum o să le găsesc. Leii au crescut împreună, sunt de 15 ani. Se luptă cu el pe jos. În pat sunt crescuţi. Bagă pâinea în gură şi vine ursul Baloo şi mănâncă din gura lui. Mare păcat faceţi. Unde le duceţi, la chinuială să se mănânce între ele? Vreau să ştiu unde-i duceţi. Deschid porţile şi luaţi-le. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu este acasă să vadă când i le luaţi că murea băiatul meu de focul lor. „, a declarat Mimi Cămătăreasa, mama lui Nuţu Cămătaru.

Potrivit mamei Cămătarilor, fiul ei Nuţu are lei, urşi şi raţe leşeşti.

Sunt animale sălbatice că altfel le-aş da drumul să le ia. Vă rog acum să vină şi să le ia. Nu se opune nimeni, nu trebuie să vină Poliţia. Eu merg înăuntru şi dau toate animalele. Vă spun şi cum le cheamă. Vreau să filmaţi să vedeţi în ce condiţii trăiesc animalele astea. Leii îi bagă la adăpost pentru că nu suportă frigul. Leii aştia au fătat aici, au fost în casă la Pepe. Sunt leu, leoaică şi doi pui, doi urşi, băiat şi fată. Pe unul îl cheamă Baloo, mănăncă din gură de la el, îi zice „Baloo dă limba la tata, ursul scoate limba şi se pupă cu Nuţu”. Are raţe leşeşti care fac ouă. Am şi eu 50 de raţe leşeşti. De ani de zile le are şi nu a venit nimeni să-l deranjeze. Are şi cai. Caii sunt averea lui, proprietatea lui, pleacă cu ei la concursuri în străinătate„, a mai spus Mimi Cămătăreasa.

Potrivit femeii, fiul ei a vrut să ducă animalele la Grădina Zoologică, dar cei de acolo nu le-au primit: „Administratorul s-a dus cu hârtie la Grădina Zoologică şi a vrut să le depună şi l-au trimis la plimbare că nu au ce să le dea de mâncare. Nu vor să le primească”.

Un comisar al Gărzii de Mediu a mers sâmbătă la casa lui Nuţu Cămătaru, dar nu a fost lăsat să intre. Instituţia a făcut demersurile, prin Poliţie, pentru primirea unui mandat, în baza căruia să poată intra pe proprietatea lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, pe care se află mai multe animale sălbatice.

Reprezentanţii GNM au precizat că, din moment ce nimeni din instituţie nu a putut pătrunde pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, ei nu au putut constata câte animale sălbatice sunt ţinute acolo, dar, în urma discuţiilor cu oamenii din zonă, au înţeles că ar fi vorba despre patru lei, doi urşi, un cerb şi o căprioară, precum şi păsări exotice.

În urma discuţiilor cu ONG-uri de mediu, dar şi cu Poliţia şi Jandarmeria, Garda de Mediu urmează să stabilească unde şi cum să transporte animalele aflate la ferma lui Nuţu Cămătaru. Urşii ar putea fi duşi la Grădina Zoologică de la Zărneşti, dar pentru lei nu mai există loc acolo, au precizat reprezentanţii GNM.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că, în urma percheziţiilor făcute vineri, la ferma lui Nuţu Cămătaru au găsit doi urşi, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preţ ar ajunge la 100.000 de euro, precum şi mai multe păsări exotice.

Totodată, anchetatorii au găsit pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru un cal tranşat, despre care acesta ar fi spus că era bătrân şi foarte bolnav, fiind tranşat pentru a fi dat de mâncare animalelor pe care le deţine.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) au declara că instituţia nu emite persoanelor fizice autorizaţie pentru deţinerea de animale sălbatice.

„Emitem autorizaţie de mediu numai pentru grădini zoologice şi centre de reabilitare şi îngrijire a animalelor sălbatice”, a spus Mirela Pantilie, directoarea Direcţiei Biodiversitate din ANPM.

Conform articolului 9, alineatul 1 din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, „deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti”.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au precizat că nu s-a solicitat niciun aviz pentru deţinerea de animale săbatice pe proprietatea fraţilor Cămătaru.

Aceştia au menţionat că nu sunt deţinute legal animale sălbatice de către persoane fizice în România, condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a obţine o astfel de autorizaţie fiind foarte stricte.

CITEŞTE: Vărul fraţilor Cămătaru: Nuţu deţine legal animale sălbatice. Are trei lei, doi cerbi…

În afara grădinilor zoologice şi centrelor de îngrijire a animalelor, mai pot fi deţinute, „pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice”, animale sălbatice aflate în impas de supravieţuire, cu acordul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, potrivit articolului 9, alineatul 3, din Legea 205/2004.

arestarea preventivă a lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, precum şi a altor patru persoane în cazul DIICOT privind anihilarea grupărilor infracţionale a Cămătarilor şi Sportivilor.

Vineri seară, Nuţu Cămătaru a fost audiat la DIICOT în dosarul privind conflictele violente stradale, după ce s-a încheiat percheziţia la locuinţa sa. Sâmbătă, Vasile Balint, zis şi Sile Cămătaru, Cristian Roşcă şi alte 22 de persoane au fost arestaţi şi ei pentru 29 de zile.