Comisarul european pentru Justiţie, despre numirea Laurei Kovesi la Parchetul European: Nu pot să prezic rezultatul. Ce spune Toader

Publicat: Vineri, 08 Februarie 2019 16:58 // Actualizat: Vineri, 08 Februarie 2019 16:58 // Sursa: romaniatv.net

Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie, a declarat, vineri, la Consiliul JAI, referitor la candidatura Laurei Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului General al UE, că procesul de selecţie trebuie să fie transparent. Ea a spus că nu poate prezice rezultatul. Tudorel Toader, ministrul român de Justiție, a spus că își menține punctul de vedere în ceea ce o privește pe Kovesi.

„Doamna Kovesi este unul dintre cele trei nume de pe o listă scurtă care au fost propuse de un panel de experţi. Acum le revine Parlamentului European şi statelor membre să continue această selecţie transparentă şi obiectivă. Trebuie să găsim cel mai bun şef posibil al Biroului Procurorului Public European (EPO). Avem multe speranţe că acest birou va consolida munca noastră contra infracţionalităţii, împotriva infracţionalităţii legate de banii UE, împotriva corupţiei, aşa că trebuie să găsim cea mai bună persoană. Nu pot prezice, în acest moment, cine va fi, sper că înţelegeţi asta”, a declarat Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, întrebată fiind dacă Laura Codruţa Kovesi este potrivită pentru a ocupa funcţia de şef al Parchetului General.

Întrebată dacă pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE s-a aflat şi o susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General al UE, comisarul european pentru justiţie a negat.

„Nu am discutat-o astăzi (candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru Parchetul European - n.r). Cred că autorităţile române trebuie să-şi pună această întrebare. Eu nu voi comenta asupra acestui lucru”, a răspuns comisarul european.
 
Întrebat dacă îşi menţine poziţia de a nu o susţine pe Kovesi, ministrul român al Justiției, Tudorel Toader a răspuns: „Poziţia mea este cea pe care am exprimat-o, şi anume în preşedinţia României la Consiliul Uniunii şi vorbind de Consiliul JAI intră competenţa pentru înfiinţarea colegiului EPPO (Parchetul european - n.r.) şi pentru operaţionalizarea Parchetului european în noiembrie 2020. Numirea procurorului-şef al Parchetului European este într-o competenţă partajată între Parlament şi Consiliu, ori eu, noi suntem în numele Consiliului“.
 
Chestionat de asemenea ce mandat îi va fi dat ambasadorului României la Bruxelles când se va discuta în COREPER despre şeful Parchetului European, Tudorel Toader a replicat: „Credeţi că eu mă pot substitui Guvernului şi primului ministru? Categoric nu. Eu cel mult pot fi consultat, pot exprima un punct de vedere. Chestiunea nu este peste mult timp. Dar în momentul în care ambasadorul României va primi un mandat în acest sens îl va primi de la Guvern prin dna prim-ministru, şi nu prin ministrul Justiţiei“.

Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani şi lui Tudorel Toader,în calitatea sa de ministru al Justiţiei din ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE. De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în presă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că îi va anunţa pe omologii statelor membre ale Uniunii Europene despre abuzurile comise de Laura Codruţa Kovesi.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 feb 20:16
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Imi cer iertare ca va cearta doamna Andreea.Eu nu as accepta sa-mi spuna cineva ca e in stare sa-mi faca rau pentru nimic in lume,d-apai pentru o vorba sau o greseala omeneasca care nu se repeta mereu.
09 feb 12:48
Răspunde | Votează email 0 email
GABU MARIA LORENA
Tipau o gramada pe strada ca am visat 20 de Euro.La Jobcenter Bedarfsgemeinschaftsnummer l-au scris gresit,, cu 88....ca sa ne insele.
09 feb 11:49
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
S-au certat care e Frau Rossmann si au zis sa o aleaga pe aia care munceste,cu serviciu.
09 feb 09:41
Răspunde | Votează email 0 email
un roman oarecare
Vera Jourova ar trebui sa se abtina! Ea a studiat la Praga antropologie culturală care nu are nicio legatura cu justitie! Habar nu are de justitie, e manipulata politic!
09 feb 06:23
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Mi-a dat doi elevi sa fac meditatii la Abacus dintre care unul a vrut sa faca numai de doua ori si unul numai o data pana acum,la scoala de sport,casa atletului.
1
EUR
4.7558
RON
22 Mar
noapte 4 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H