Comisarul european Vera Jourova: Am văzut un palmares bun al justiţiei în România

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a apreciat luni, după întâlnirea cu ministrul Raluca Prună, că România şi românii au făcut eforturi foarte mari pentru a combate corupţia şi pentru a apăra independenţa justiţiei.

29 feb. 2016, 12:47
Comisarul european Vera Jourova: Am văzut un palmares bun al justiţiei în România

„Am văzut un palmares bun al justiţiei în ultima vreme, iar asta este foarte încurajant. Am discutat în mod special cum poate sistemul de justiţie să fie întărit în continuare. Un alt subiect important a fost cel referitor la cum poate justiţia să contribuie la lupta împotriva terorismului şi întărirea securităţii. Comisia a făcut, până la momentul actual, câteva propuneri de îmbunătăţire pentru cooperarea judiciară în Europa. O propunere a fost deja pe masa miniştrilor europeni — schimbul de caziere judiciare ale cetăţenilor non-UE, sistem numit ECRIS. Aştept cu interes sprijinul României în aceste cazuri”, a spus Vera Jourova, citată de Agerpres.

Ea a subliniat că Procuratura Generală a Uniunii Europene (European Public Prosecutor’s Office — EPPO) va ajuta în lupta împotriva fraudei transfrontaliere şi s-a arătat recunoscătoare că Executivul României a oferit sprijin în această chestiune.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei: Lucrăm pentru a internaliza pe deplin recomandările din ultimul raport MCV

„Am abordat subiectul unei propuneri legislative recent adoptate de către Comisie, anume cea referitoare la reguli contractuale pentru vânzările online. Comerţul electronic oferă multe oportunităţi, atât pentru vânzători, cât şi pentru consumatori, însă, aparent, în România, la fel ca în alte state membre europene, prea puţini consumatori sau companii cumpără sau vând online, în mod special peste graniţe.

Cu această propunere de contract digital încercăm să aducem mai mare încredere, prin a da mai multe drepturi consumatorilor ce cumpără online şi în acelaşi timp prin micşorarea costurilor pentru companii, facilitându-le accesul pe pieţe noi din Europa”, a arătat Jourova.