Comisia de buget ar putea relua votul asupra raportului la OUG privind split TVA

Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților ar putea relua, marți, votul asupra raportului Ordonanței de Urgență privind plata defalcată a TVA, după ce luni au fost întrunite 11 voturi pentru un raport de admitere și 11 împotrivă.

RomaniaTV.net
05 dec. 2017, 05:21
Comisia de buget ar putea relua votul asupra raportului la OUG privind split TVA

Luni, împotriva unui raport de admitere au votat reprezentanții PNL, USR și minorități, în timp ce în favoarea lui au fost membrii PSD. Președintele comisiei, Viorel Ștefan, a precizat că este o situație de blocaj și a programat o nouă ședință pentru marți.

Membrii comisiei au dezbătut timp de 2 zile proiectul de lege de aprobare a Ordonanței de urgență privind plata defalcată a TVA, introducând mai multe amendamente.

La dezbaterile pe articole, deputații din comisie au decis la articolul 2 menținerea modificărilor aduse de Senat Ordonanței de urgență 23/2017 privind plata defalcată a TVA, în sensul ca această măsura să fie obligatorie doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se află în insolvență, însă au mărit plafoanele datoriilor de la care companiile intră în acest sistem.

Astfel, față de varianta adoptată de Senat, deputații din comisie au mărit de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA începând de la care contribuabilii vor intra în sistemul split TVA.

Potrivit noilor reglementări adoptate la articolul 2, „au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul Fiscal, pentru încasarea și plata TVA și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul Fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una din următoarele situații: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018; b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei în cazul restul contribuabililor; c) se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.

Membrii comisiei au mai decis să scoată instituțiile publice și persoanele impozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA din rândul celor care au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii în cont separat al furnizorului aflat în sistem split TVA.

Astfel, persoanele impozabile, înregistrate în scopuri TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului /prestatorului care aplică mecanismul plății defalcate a TVA, prevede textul adoptat de comisie.

Potrivit celor stabilite de comisie, contul TVA se debitează cu TVA achitată la bugetul de stat, precum și cu plata altor obligații bugetare.

Firmele care achită eronat în cont TVA vor fi penalizate cu 0,06% pe zi din sumă începând cu ziua efectuării plății eronate până la data corectării acesteia.

Persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei aplicate.

Membrii comisiei au respins propunerea de amânare cu un an a intrării în vigoare a acestei legi.