Comisia de etică a Academiei de Poliţie: Teza de DOCTORAT a lui Robert Negoiţă este un PLAGIAT. Reacţia primarului

Comisia de etică a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor, a declarat, pentru news.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

24 iul. 2016, 06:48
Comisia de etică a Academiei de Poliţie: Teza de DOCTORAT a lui Robert Negoiţă este un PLAGIAT. Reacţia primarului

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că Secretariatul tehnic al CNATDCU a primit vineri punctul de vedere în ceea ce privește plagiatul primarului sectorului 3, Robert Negoiță.

„Secretariatul tehnic al CNATDCU a primit vineri punctul de vedere al Academiei de Poliție ‘Alexandru Ioan Cuza’, punct de vedere în care se constată plagiatul în cazul lucrării de doctorat a dlui Robert Negoiță și se recomandă, în același punct de vedere, retragerea titlului de doctor”, a declarat Mirabela Amarandei.


UPDATE. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spune că nu regretă dacă îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat, în trecut, de „moda” titlurilor academice, fiind un episod pe care şi-l asumă.

„Comisia de etica a Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” a inceput procedura prin care, cel mai probabil, imi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret ca acest lucru se va intampla, cu atat mai mult cu cat imi dau seama ca, in parcursul meu din administratia publica, cele mai importante au fost cunostintele dobandite practic.
Singurul lucru pe care il regret este acela de a ma fi lasat tentat, in trecut, de aceasta „moda” a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum si din care am invatat o lectie importanta: singurele realizari notabile sunt cele construite pe o baza sanatoasa! Mi-am asumat acest principiu in calitate de primar dar, din pacate, nu l-am avut in vedere din perspectiva academica. Tocmai de aceea, ma voi supune deciziei Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, daca acesta va decide sa imi retraga titlul de doctor„, a scris Robert Negoiţă, pe Facebook.

UPDATE. Ministerul Educaţiei anunţă că CNATDCU a primit cererea Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza” privind retragerea titlului de doctor în cazul primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Secretariatul CNATDCU a primit punctul de vedere al Academiei de Poliţie Al. I. Cuza, la solicitarea privind teza de doctorat a primarului Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă. În documentul trimis CNATDCU, academia constata că teza de doctorat a acestuia este plagiată şi propune retragerea titlului de doctor„, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, potrivit Mediafax.

Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat. „Acum două zile (joi, n.r.), Comisia de etică a emis un punct de vedere legat de teza domnului Negoiţă, în sensul în care recunoaşte ca este un plagiat şi am solicitat comisiei de specialitate din CNATDCU retragerea titlului de doctor. Evident, comisia de specialitate de la CNATDCU urmează să se pronunte asupra solicitării noastre„, a spus Daniel Torje, pentru news.ro.

Rectorul Academiei de Poliţie a declarat că instituţia pe care o conduce şi-a asumat responsabilitatea şi transparenţa cu privire la suspiciunile de plagiat care apar în presă. „Academia de Poliţie deja are o anumită atitudine faţă de aceste plagiate, dovadă încă o dată că, deja, ca universitate, ne-am asumat această responsabilitate şi transparenţă cu privire la toate suspiciunile care apar în presă”, a precizat Daniel Torje.

El a adaugat că Academia de Poliţie a adoptat o procedură internă prin care în şcolile de doctorat nu mai pot intra decât titulari ai instituţiei.

Teza care i-a adus lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, titlul de doctor în Ştiinţe Juridice este plagiată de la prima până la ultima frază, fiind copiată integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scria jurnalista Emilia Şercan, în luna mai, într-un articol publicat în PressOne.

În teza de doctorat intitulată „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social” sunt copiate texte semnate, printre alţii, de faimosul economist american Nouriel Roubini, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, de Peter Akos Bod, fost preşedinte al Băncii Naţionale Maghiare, de profesorul de economie Cristian Păun şi de Liviu Turcu, fost spion al Securităţii ceauşiste. De asemenea, sunt reproduse în teza de doctorat articole de presă preluate de pe site-urile Contributors.ro, Cursdeguvernare.ro, Hotnews.ro, Euractiv.ro, Tribuna Economica şi Euro Avocatura.

Robert Negoiţă a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, iar teza sa a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care este conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra. Atât Negoiţă, cât şi Dascălu riscă acum să fie acuzaţi de fals în acte publice, deoarece şi-au asumat originalitatea tezei în acord cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi ale Codului studiilor universitare de doctorat, printr-o declaraţie pe propria răspundere, depusă la dosarul de doctorat.

Odată cu adoptarea, în 2011, a Legii Educaţiei promovate de Daniel Funeriu, a fost introdusă obligativitatea semnării unei „Declaraţii pe proprie răspundere privind originalitatea conţinutului tezei de doctorat şi respectarea standardelor de calitate şi etică profesională”. O astfel de declaraţie trebuie să semneze atât doctorandul, cât şi profesorul care i-a coordonat teza. Prin declaraţia respectivă, Negoiţă şi Dascălu s-au angajat că lucrarea este rezultatul propriilor activităţi şi realizări, nu conţine porţiuni plagiate, iar sursele bibliografice sunt indicate în teză şi părţile preluate din aceste surse sunt semnalate, în concordanţă cu legislaţia română şi convenţiile internaţionale privind dreptul de autor şi respectă standardele de calitate şi de etică profesională”.

CITEŞTE ŞI: Suspiciuni de PLAGIAT în teza de doctorat a fostul secretar de stat Florea Oprea