Comisia Europeană a dat în judecată AstraZeneca

Comisia Europeană a anunţat luni că a declanşat acţiuni în justiţie împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19

26 apr. 2021, 15:33
Comisia Europeană a dat în judecată AstraZeneca

Comisia Europeană a anunţat luni că a declanşat acţiuni legale împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 şi pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor, relatează Reuters.

”Comisia a iniţiat vineri acţiuni legale împotriva AstraZeneca”, a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Acesta a mai spus că toate cele 27 de state membre sprijină demersul.

După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, invocând probleme de randament a producţiei, AstraZeneca s-a angajat să facă ”toate eforturile rezonabile” pentru a livra către UE circa 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Însă pe 12 martie compania a anunţat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Prima ţară din UE care renunţă definitiv la vaccinul cu AstraZeneca. Decizia intră de azi în vigoare
Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

O nouă tranşă de vaccin Vaxzevria (AstraZeneca) ajunge la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

”40.800 doze de vaccin Vaxzevria vor ajunge mâine, 26 aprilie a.c., la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.    Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional”, a mai transmis Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării.
Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.
Până în prezent, România a primit 1.517.200  doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 533.125 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.

Incidenţa apariţiei cheagurilor de sânge după administrarea vaccinului AstraZeneca aproape s-a dublat într-o săptămână. Anunţ îngrijorător al autorităţilor din Marea Britanie