Comisia Europeană a întrerupt plățile din ITI Delta Dunării. Programul aducea fonduri de peste un miliard de euro

Comisia Europeană a întrerupt plățile din programul ITI Delta Dunării, mecanismul european de peste 1,1 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie cheltuiți pentru dezvoltarea comunităților din Tulcea și Delta Dunării și ridicarea nivelului de trai.

16 iun. 2021, 12:26
Comisia Europeană a întrerupt plățile din ITI Delta Dunării. Programul aducea fonduri de peste un miliard de euro

Comisia Europeană a întrerupt plățile din ITI Delta Dunării Autoritățile române investighează modul în care au fost cheltuiți banii europeni, susține Comisia Europeană. Decizia Comisiei vine în urma unei investigații de presă care a arătat modul defectuos în care a fost cheltuită o mare parte din banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană. Investigația a fost publicată în Info Sud-Est, G4Media, Suddeutsche Zeitung (Germania) și în două articole din NRC (Olanda), scrie G4Media.

Comisia Europeană a întrerupt plățile din ITI Delta Dunării

„Autoritățile române investighează în prezent faptele și efectuează verificări suplimentare cu privire la presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE în cadrul mecanismului ITI. Pentru a se asigura că bugetul UE este protejat, în așteptarea ca autoritățile române să finalizeze evaluările, Comisia a emis o scrisoare pentru a întrerupe plățile legate de ITI. În cazul în care neregulile sau presupusa fraudă vor fi confirmate, autoritățile naționale și Comisia vor impune corecții financiare”, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est Veronica Favalli, ofițer de presă pentru Politica Regională și Reformele Structurale din cadrul Comisiei Europene.

Citeşte mai multe AICI.

Păsările Flamingo nu au plecat din Delta Dunării. Noi imagini de poveste

În şedinţa din 3 februarie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, arată un comunicat de presă al CCR.