Veste bună de la Comisia Europeană: România primeşte 2 miliarde de euro din sumele utilizate

Comisia Europeană a rambursat ţării noastre, anul acesta, peste două miliarde de euro din sumele utilizate de la bugetul de stat pentru plăţile directe în agricultură. 91,7 milioane de euro au intrat, vineri, 3 aprilie, în contul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat MADR.

RomaniaTV.net
06 apr. 2020, 13:48
Veste bună de la Comisia Europeană: România primeşte 2 miliarde de euro din sumele utilizate

Comisia Europeană rambursează bani României. „În data de 3 aprilie a.c., Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încasat în contul deschis la Banca Naţională a României suma de 91,7 milioane euro, reprezentând rambursarea de la Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă a sumelor utilizate de la bugetul de stat de către APIA în luna februarie 2020 pentru acordarea schemelor de plăţi directe corespunzătoare anului de cerere 2019„, precizează instituţia, potrivit Agerpres.

Această sumă se adaugă încasărilor din perioada 1 ianuarie – 31 martie 2020 din Fondul European de Garantare Agricolă în valoare de 1,64 miliarde de euro şi a celor din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în sumă de 348,32 milioane euro. Astfel, până în acest moment, ţara noastră a încasat de la Comisia Europeană nu mai puţin de 2,080 miliarde de euro, şi asta doar în cursul anului 2020.

80.000 de lucrători sezonieri, între care şi mulţi români, participă în aprilie şi mai la strânsul recoltelor în Germania

Anul trecut, peste 846.600 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data limită când s-a încheiat campania de primire a cererilor. În cadrul campaniei aferente anului 2020, demarată pe 2 martie, agricultorii români au depus 70.960 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 227.989 hectare până la 10 martie. Ulterior, ca urmare a declanşării stării de urgenţă, depunerea cererilor a fost suspendată. 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat pe 14 martie că a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020, în condiţiile în care acestea au fost sistate din cauza pandemiei de coronavirus. Termenul limită pentru depunere era 15 mai.

Începând de luni, cererile unice de plată aferente Campaniei 2020 pot fi depuse în format electronic prin utilizarea aplicaţiei IPA online, mijloacelor electronice de comunicaţii şi sistemului IACS, a anunţat APIA.