Comisia Europeană a stabilit noi norme pentru autocamioane mai sigure şi mai ecologice

Comisia Europeană a propus luni noi norme care să permită producătorilor să conceapă camioane mai aerodinamice, fapt care va reduce consumul de carburant cu 7-10%, va scădea emisiile de gaze cu efect de seră și va spori totodată siguranța utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.
Cristina Dinu
15 apr. 2013, 12:09
Comisia Europeană a stabilit noi norme pentru autocamioane mai sigure şi mai ecologice

Fundaţia Terra Mileniul III, organizaţia Transport&Environment şi Federaţia Europeană a Victimelor Traficului Rutier salută propunerile CE referitoare la greutatea şi dimensiunile autocamioanelor, considerându-le un punct de cotitură pentru siguranţa rutieră şi un pas, mic dar binevenit, către reducerea emisiilor din transporturile rutiere.

Deşi autocamioanele reprezintă doar 3% din flota europeană de autovehicule, ele sunt răspunzătoare de 25% din poluarea produsă de transporturile rutiere şi sunt implicate în 18% din accidentele grave, care fac aproape 7.000 victime în fiecare an. Actualele reglementări europene determină forma de „cărămidă” a cabinelor autotractoarelor, ceea ce le face ineficiente şi periculoase.

Modificările legislative care vor permite o lungime mai mare a cabinei vor da posibilitatea realizării unui design mai inteligent pentru partea frontală, cu un „nas” deflector, rotunjit şi cu o zonă de absorbţie/amortizare a impactului. Aceste modificări îmbunătăţesc aerodinamica autotractorului, permit evitarea accidentelor printr-o mai bună vizibilitate pentru conducător, reduc şocul la impact frontal şi ajută la evitarea prinderii sub roţi a pietonilor sau bicicliştilor, în eventualitatea unui accident. Toate aceste schimbări pot contribui la salvarea vieţilor a sute de victime şi la economisirea a miliarde de litri de motorină, în fiecare an.

Jeannot Mersch, reprezentantul Federaţiei Europene a Victimelor Traficului Rutier a afirmat: „Autocamioanele au o reputaţie foarte proastă atunci când vine vorba despre siguranţa traficului. În prezent, coliziunea frontală cu un autocamion poate fi comparată cu impactul cu un zid din cărmidă. Modificările designului cabinei vor contribui la reducerea vătămărilor grave şi vor salva anual sute de vieţi. Aceste modificări ar trebui introduse cât mai curând, pentru toate autotractoarele.”

Reglementările actuale ale UE permit, în mod implicit, o lungime a cabinei de doar aprox. 2,35m, ceea ce nu lasă loc pentru modificări ale părţii frontale. Acest lucru impiedică progresele în domeniile siguranţei şi eficienţei carburantului. Un studiu, realizat în anul 2012, de către Institutul german FKA2 pentru organizaţia Transport&Environment, indică faptul că o parte frontală mai rotunjită ar putea micşora rezistenţa aerului cu 12% şi ar reduce consumul de carburant cu 3-5%, ceea ce ar reprezenta pentru transportatori o economie medie anuală de 1.500 Euro (la preţurile actuale). Această economie de carburant ar insemna şi o reducere cu 5 Mt a emsiilor de gaze cu efect de seră.

„Autocamioanele europene au rămas în urmă şi din această cauză Europa plăteşte miliarde de euro în plus pentru carburanţi. Propunerea actuală este un mic pas către un transport de mărfuri potrivit pentru secolul XXI”, a afirmat William Todts, de la organizaţia Transport&Environment.

În mod regretabil însă, actuala propunere ar permite, în acelaşi timp, autocamioanelor mai lungi (25m) să treacă graniţele a două ţări vecine, în cazul în care acestea sunt de acord. Timp de 16 ani, a fost larg acceptat faptul că legea nu permite circulaţia „mega-autocamioanelor” decât pe teritoriile naţionale. Dacă această propunere va fi acceptată, utilizarea „mega-autocamioanelor” va deveni mai frecventă, ceea ce va duce la creşterea transportului rutier, a numărului de accidente şi a emisiilor.

Comisia a dat posibilitatea trecerii frontierelor de către „mega-autocamioane” fără a oferi garanţii corespunzătoare pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru protecţia mediului.

Europenii au nevoie de autocamioane mai bune, nu de unele mai mari, mai transmite fundaţia Terra Mileniul III.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. MAI: „Dezminţim că ar fi fost incidente cu urna mobilă”
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Reguli pentru alegerile prezidențiale. Ce nu au voie să facă românii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile