Comisia Europeană ameninţă cu sancţiuni ţările care nu primesc migranţi

Comisia Europeană a avertizat joi că "nu va ezita" să lanseze proceduri de infringement împotriva țărilor care refuză să primească refugiați din Italia și Grecia, cerând totodată înăsprirea măsurilor luate la nivel național împotriva migranților ilegali, relatează AFP și Reuters.
Filip Stan
02 mart. 2017, 12:16
Comisia Europeană ameninţă cu sancţiuni ţările care nu primesc migranţi

Executivul european a cerut accelerarea expulzărilor, prin „încheierea rapidă” de acorduri de readmisie cu Nigeria și Tunisia și reținerea „persoanelor pentru care a fost luată decizia de retrimitere” dacă există ‘un risc de fugă”.

„Este de datoria noastră să le transmitem clar migranților, partenerilor noștri din terțe țări și concetățenilor noștri că, dacă oamenii au nevoie de ajutor, îi vom ajuta, dacă nu, ei trebuie să se întoarcă”, a insistat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Circa 13.500 de solicitanți de azil au fost până în prezent „relocați” din Grecia și Italia (dintre care aproximativ 9.600 din Grecia), în condițiile în care restul țărilor europene s-au angajat în septembrie 2015 să primească până la 160.000 în doi ani. Acest plan este menit să demonstreze solidaritatea UE cu migranții care fug de război și să reducă presiunea imensă asupra Atenei și Romei, scrie Agerpres.

Dar Ungaria, Austria și Polonia „refuză în continuare să participe la program”, în timp ce altele (Republica Cehă, Bulgaria, Croația și Slovacia) „nu se implică decât într-o măsură foarte limitată”, a deplâns Comisia.

Dacă statele membre „nu își intensifică’ acțiunile de relocare în scurt timp, Comisia „nu va ezita să își folosească puterile conferite de tratate”, a reiterat executivul european, cu referire la procedurile de infringement prevăzute în legislația europeană.

Uniunea Europeană încearcă să reducă imigrația după ce aproximativ 1,6 milioane de refugiați și migranți au ajuns pe continent, via Marea Mediterană, în 2014-2016.

„Rata de returnare trebuie îmbunătățită”, a declarat la rândul său joi comisarul pentru migrație Dimitris Avramopoulos, prezentând noi propuneri ale executivului european pentru a crește deportările. „Statele membre ar trebui să utilizeze de asemenea posibilitatea de a plasa migranții în detenție dacă există riscul de sustragere și pentru perioadă suficientă pentru a fi în măsură să completeze procedura de returnare și readmisie”, a adăugat el.

Comisia Europeană consideră că statele membre ar trebui să ia în considerare perioade de detenție mai lungi de până la 18 luni, deși Avramopoulos a adăugat că aceasta ar trebui să fie o opțiune numai în cazurile în care „migranții nu cooperează” sau „există riscul de sustragere”.

Bruxellesul a mai prezentat joi un „plan de acțiune” pentru a trimite înapoi într-o manieră mai sistematică migranții non-eligibili la dreptul de azil. Comisia cere statelor membre în special să scurteze „timpul de recurs” împotriva deciziilor de returnare, care să nu mai „comporte data de expirare”. Executivul european a propus să pună la dispoziția statelor membre 200 de milioane de euro în 2017, „pentru a sprijini măsurile la nivel național în materie de returnare, precum și acțiuni europene comune”.

Negocierea acordurilor de readmisie cu țări terțe ar trebui accelerată, consideră executivul european, care solicită „încheierea rapidă” a unor astfel de acorduri cu Nigeria, Tunisia și Iordania, dar și „angajarea unui dialog cu Marocul și Algeria”.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile