Comisia Europeană, avertisment cu privire la o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu al României

Comisia Europeană a transmis luni după-amiază un avertisment cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CE.

22 mai 2017, 11:14
Comisia Europeană, avertisment cu privire la o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu al României

Reprezentanţii instituţiei europene au anunţat că vor cere Consiliului să adopte o recomandare pentru ca România să ia măsuri adecvate în vederea corectării abaterii semnificative anunţate de către CE.

Este pentru prima dacă când este iniţiată o asemenea procedură a cadrului de guvernanţă economică a Uniunii Europene.

Autorităţile române vor avea în acest sens oportunitatea de a lua măsuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri de deficit excesiv.

De asemenea, italienii trebuie să facă schimbări catalogate drept „urgente” de către Bruxelles. Aceste avertismente fac parte dintr-un raport publicat de executivul european în fiecare primăvară, cu recomandările economice pentru cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

 

„Tendinţele economice sunt, în linii mari, pozitive şi ar trebui să profităm de această ocazie pentru a face ca economiile europene să devină mai competitive, mai reziliente şi mai inovatoare. Ar trebui să se acorde prioritate reformelor care pot să îi confere creşterii economice un caracter mai incluziv şi care pot să revigoreze productivitatea” a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis 

 

Recomandările adresate statelor membre sunt ajustate în fiecare an pentru a reflecta progresele înregistrate şi diferitele evoluţii intervenite, însă acestea sunt ferm ancorate în priorităţile mai largi definite în discursul anual al preşedintelui Juncker privind starea Uniunii şi în analiza anuală a creşterii. Pentru statele membre din zona euro, acestea reflectă, de asemenea, recomandările formulate pentru zona euro. Recomandările formulate în cadrul semestrului european sunt coerente cu viziunea pe termen mai lung prezentată în Strategia Europa 2020. 

 

Potrivit unei estimări preliminare publicate în aprilie de Eurostat, un număr de patru state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene – n.r.) egal sau mai mare de 3% din PIB. 

 

Spania a înregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franţa un deficit de 3,4% din PIB iar România şi Marea Britanie un deficit de 3% din PIB.