Comisia Europeană, cu ochii pe referendumul de demitere a lui Băsescu VIDEO

Măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti privind organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu vor fi în atenţia Comisiei Europene, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă, a anunţat, la Bruxelles, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.

RomaniaTV.net
12 iul. 2012, 10:38
Comisia Europeană, cu ochii pe referendumul de demitere a lui Băsescu VIDEO

„Am convingerea că acţiunile premierului român vor fi justificate de Comisia Europeană. Primul-ministru a fost de ajutor în vederea unei evaluări obiective din partea Comisiei”, a spus Stanişev.

El a amintit că au fost formulate suspiciuni legate de faptul că procedura de organizare a referendumului nu ar fi constituţională şi că oficialii europeni se vor asigura astfel că normele UE sunt respectate.

„Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept”, a spus Stanişev.

El şi-a exprimat sprijinul pentru Guvernul de la Bucureşti, arătând că este sigur că referendumul va fi organizat în mod corect, şi a criticat „oportunismul şi ipocrizia” partidelor care atacă şi exagerează situaţia politică din România.

Premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că Guvernul român va respecta toate deciziile CCR şi este dispus să schimbe anumite legi, dacă partenerii europeni vor dori acest lucru. Pe de altă parte, premierul a spus că a încercat să coabiteze cu preşedintele, dar acest lucru a fost imposibil.

„Am venit aici pentru a asigura că toate deciziile Curţii Constituţionale vor fi respectate de noua majoritate şi de Guvern. Dacă Comisia Europeană va considera că e nevoie de schimbări în legislaţia sau deciziile noastre, mă angajez să promovez aceste schimbări şi să îndeplinesc cerinţele partenerilor europeni. Mă voi întâlni cu preşedintele Consiliului European (n.r. – Herman Van Rompuy) şi cu preşedintele Comisiei Europene (n.r. – Jose Manuel Barroso) pentru a asigura că ne angajăm să respectăm toate standardele europene. Am făcut tot ce am putut ca să coabitez cu preşedintele Traian Băsescu, dar agenda schimbării pe care noua majoritate a promis-o românilor nu poate fi implementată cu un preşedinte care a blocat legile adoptate de noua majoritate şi deciziile guvernului„, a declarat Ponta.

Primul-ministru Victor Ponta se află la Bruxelles, unde are programate întâlniri şi cu Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum şi cu Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.