Comisia Europeană discută marţi ridicarea MCV-ului României. Raport pozitiv după 15 ani de monitorizări. Ciucă: „Un examen pentru consolidarea diplomaţiei în România”

Colegiul Comisarilor se reunește marți, la Bruxelles, iar pe ordinea de zi a ședinței se află un raport preliminar privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în cazul României.

22 nov. 2022, 13:51
Comisia Europeană discută marţi ridicarea MCV-ului României. Raport pozitiv după 15 ani de monitorizări. Ciucă: „Un examen pentru consolidarea diplomaţiei în România”

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți, cu privire la raportul MCV şi aderarea României la Schengen, că în toate întâlnirile bilaterale pe care le-a avut s-a discutat despre progresele țării noastre, iar „prin rezultatele care au fost comunicate, putem spune că avem un optimism în tot ceea ce înseamnă acest demers final”.

„Am oferit deschidere și disponibilitate pentru a lămuri tot ceea ce este necesar, astfel încât și cei care mai au dubii să poată să le ridice și să poată da un vot pentru accederea României în spațiul Schengen. În toate întâlnirile pe care le-am avut am discutat despre progresele făcute de țara noastră, progrese care au fost demonstrate prin tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. (…) Cred că prin rezultatele care au fost comunicate, putem spune că avem un optimism în tot ceea ce înseamnă acest demers final”, a spus Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă susține că MCV ar putea fi ridicat și că măsura este una normală, care confirmă progresele făcute de România în eliminarea corupției.

„La nivelul guvernului, avem aici ministrul Afacerilor Interne. Am discutat și cu ministrul Justiției, au fost demersuri coordonate pentru a ne discuta cu cei de la Comisie pentru verificări și clarificări, fiindcă toate datele care au fost examinate de 15 ani au fost îndeplinite. E vorba de un examen pentru consolidarea diplomației în România. E un examen că țara noastră a făcut un pas important și s-a încadrat în linia celorlalte state UE”, spune Ciucă.

Surse politice din Bruxelles susţin că în cadrul reuniunii de marţi a Colegiului Comisarilor se va discuta posibilitatea ridicării MCV-ului în ce priveşte România şi înlocuirea acestuia cu mecanismul standard de sancționare a statelor care nu respectă statul de drept.

După ce raportul final este făcut public, acesta este trimis Consiliului UE, urmând ca propunerea fomală de ridicare a MCV, în cazul în care aceasta va exista, să fie înaintată atât Parlamentului European cât și Consiliului UE, spun sursele citate de Digi 24.

MCV ar urma să fie înlocuit cu mecanismul comun de sancționare a statelor care nu respectă statul de drept. Mecanismul de „condiţionalitate” este o procedură în vigoare din ianuarie 2021 care permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE.

O eventuală suspendare sau o reducere de plăţi de fonduri UE trebuie să fie sprijinită de cel puţin 15 state membre din 27, reprezentând 65% din populaţia UE, iar o astfel de procedură ar urma să dureze între şase şi nouă luni. La finalul lunii octombrie, premierul Nicolae Ciucă a declarat în cadrul unei vizite la Bruxelles că sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Citeşte şi: Cătălin Drulă atacă coaliţia de guvernare: „Nici PSD, nici PNL nu vor eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”

„În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei atât cu comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova şi, de asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, spunea prim-ministrul, după o întâlnire cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Între timp, România a adoptat noile legi ale Justiției, care au fost promulgate săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, Comisia de la Veneția a transmis că legile par să meargă în direcția cea bună și apreciază faptul că „nu par să existe interferenţe politice în activitatea DNA”. Cu toate acestea, există și o serie de recomandări formulate.

Citește şi: Marcel Ciolacu promite taxe mai mici pentru 5 milioane de salariaţi