Comisia Europeană, în criză de fonduri pentru agricultorii afectaţi de embargoul rus

Publicat: Miercuri, 15 Octombrie 2014 23:15 // Actualizat: Miercuri, 15 Octombrie 2014 23:15 // Sursa: romaniatv.net

Uniunea Europeană mai are la dispoziţie pentru anul viitor fonduri de numai 88 de milioane de euro ce pot fi alocate sprijinirii agricultorilor comunitari afectaţi de embargoul instituit de Rusia ca represalii la sancţiunile europene, relatează AFP după o reuniune a Comisiei Europene pe tema bugetului pentru 2015.

Executivul comunitar a anunţat deja că va oferi producătorilor de legume şi de lactate, ce înregistrează pierderi în urma embargoului rus, compensaţii în valoare de 344 de milioane de euro. Această sumă provine din 'rezerva de criză specifică', prevăzută în cadrul politicii agricole comune (PAC), valoarea totală a acestei rezerve în bugetul pe anul 2015 fiind de 432 de milioane de euro.

Drept urmare, dacă rezerva nu va fi suplimentată şi bugetul va fi definitivat în forma proiectului actual, Comisiei Europene îi vor mai rămâne pentru anul viitor doar 88 de milioane de euro pentru eventuale noi măsuri de sprijinire a agricultorilor sau pentru orice altă situaţie de criză ce ar putea să apară.

Ca posibile soluţii, AFP menţionează că Dacian Cioloş, comisarul pentru agricultură, sprijinit în demersul său mai ales de comisarii francez, Michel Barnier, şi finlandez, Jyrki Katainen, are în vedere folosirea 'veniturilor adiţionale' de circa 450 de milioane de euro disponibile pentru finanţarea PAC.

Citeşte şi Rusia îşi intensifică RELAŢIILE COMERCIALE cu Serbia care refuză să îi aplice sancţiuni economice

Dar Comisia a emis un comunicat în care precizează că în final a decis să folosească aceste venituri pentru a acoperi nevoile cele mai urgente din alte domenii, astfel încât să poată achita plăţile restante. Responsabilii europeni din sectorul agriculturii consideră însă că nu este normal ca preţul embargoului rus să fie plătit de agricultori.

Pe de altă parte, miniştrii europeni ai agriculturii nu au exclus la începutul săptămânii posibilitatea de a se lua măsuri compensatorii dedicate special producătorilor de lactate din Finlanda şi statele baltice, sever afectaţi de embargoul rus.

'Comisia a început să lucreze la astfel de măsuri, dar problema principală rămâne în continuare de unde va lua banii', conchide o sursă europeană citată de AFP.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 oct 11:32
Răspunde | Votează email 0 email
bani din net
Cum controlez numarul de contacte si procentul de conversie?
16 oct 00:18
...de embargoul instituit de Rusia ca represalii la sancţiunile europene, relatează AFP după o reuniune a Comisiei Europene pe Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net
google_ad_client =...
15 oct 23:33
...de numai 88 de milioane de euro ce pot fi alocate sprijinirii agricultorilor comunitari afectaţi de embargoul instituit de Rusia …read more ...
1
EUR
4.8365
RON
06 Jul
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H