Comisia Europeană în România, după disputa dintre Olivia Steer şi Mircea Cărtătescu: Despre vaccinurile COVID-19, informați-vă din surse sigure!

Reprezentanţa Comisiei Europeane în România a transmis un mesaj după disputa pe Facebook dintre Olivia Steer, o cunoscută anti-vaccinistă, şi scriitorul Mircea Cărtărescu.

23 ian. 2021, 10:06
Comisia Europeană în România, după disputa dintre Olivia Steer şi Mircea Cărtătescu: Despre vaccinurile COVID-19, informați-vă din surse sigure!
Comisia Europeană în România, după disputa dintre Olivia Steer şi Mircea Cărtătescu: Despre vaccinurile COVID-19, informați-vă din surse sigure!

Comisia Europeană în România a reacţionat şi a postat un mesaj pe Facebook după ce Olivia Steer l-a atacat pe scriitorul Mircea Cărtărescu pe care l-a acuzat că nu cunoaște forma de genitiv/dativ a adjectivului „dragă”, dar că după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19 își îndeamnă urmăritorii să se vaccineze și ei.

„Dragii noștri urmăritori, pentru siguranța voastră, informați-vă numai din surse oficiale!
Toate detaliile cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19 sunt disponibile, în limba română, accesând link-ul (…)”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a reprezentanţei Comisiei Europeane în România, alături de o fotografie care arată declinările adjectivului „dragă” din DOOM.

 

Schimb dur de replici între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu, după ce scriitorul a anunțat că s-a vaccinat anti-Covid 

Olivia Steer și scriitorul Mircea Cărtărescu au avut un schimb de replici nu tocmai prietenos pe rețelele sociale.

Scrierea corectă a cuvântului „dragă” la dativ feminin singular a făcut-o pe Olivia Steer să-l acuze pe Mircea Cărtărescu, scriitor și profesor universitar, că nu știe să scrie în limba română și că, cu toate acestea, își permite să își sfătuiască cititorii să se vaccineze.

„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin – singular pentru „draga” este „dragei” și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat „dragii”, când se referă la Ioana Pîrvulescu.

Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește cu înțelepciune, cum să gafă … aaa … facem ca el!”, a scris Olivia Steer pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp a venit și replica lui Mircea Cărtărescu, care a asigurat-o pe soția lui Andi Moisescu că în zeci de ani de activitate a învățat să folosească dicționarul atunci când nu e sigur de ceva și că varianta pe care a folosit-o este cea corectă. Totodată, scriitorul punctează faptul că nu înțelege legătura dintre limba română și vaccinarea, de care a amintit ea.

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privinta subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la „dragă” e „dragii” și nu „dragei”.

Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate.

Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”, i-a răspuns Mircea Cărtărescu.


loading...