Comisia Europeană îndeamnă România şi Austria să pună în aplicare legislaţia UE în materie de protecţie consulară

Publicat: Joi, 07 Martie 2019 15:03 // Actualizat: Joi, 07 Martie 2019 15:03 // Sursa: romaniatv.net

Comisia Europeană îndeamnă România şi Austria să pună în aplicare legislaţia UE în materie de protecţie consulară, dându-le un termen de două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile corespunzătoare; în caz contrar, cazurile putând fi înaintate Curţii de Justiţie a UE.

"Comisia a decis astăzi să trimită avize motivate Austriei şi României pentru neîndeplinirea obligaţiei de a pune în aplicare normele UE în materie de protecţie consulară [Directiva (UE) 2015/637 a Consiliului] . Cetăţenii UE au dreptul de a solicita ajutor din partea ambasadei sau a consulatului altei ţări din UE dacă se află în situaţia de a avea nevoie de consiliere sau asistenţă într-o ţară din afara UE unde nu există o ambasadă sau un consulat al propriei lor ţări", precizează CE.

Directiva stabileşte norme cu privire la situaţiile şi modalităţile prin care cetăţenii UE aflaţi într-o ţară din afara UE au dreptul de a solicita asistenţă din partea ambasadelor sau consulatelor altor state membre ale UE, cu privire la modul în care statele membre ale UE ar trebui să îşi coordoneze asistenţa şi să acopere costurile aferente.

În aprilie 2015, statele membre au convenit să transpună directiva în legislaţia naţională până la 1 mai 2018.

Deoarece Austria şi România nu au transpus normele UE în legislaţia naţională, Comisia a trimis autorităţilor respective, în iulie 2018, scrisori de punere în întârziere.

Ambele ţări au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile corespunzătoare; în caz contrar, cazurile pot fi înaintate Curţii de Justiţie a UE.

În acelaşi timp, Comisia îşi închide cazul împotriva Greciei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Austria CE Comisia Europeană legislaţia UE protecţie consulară Romania
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7601
RON
24 May
noapte 13 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H