Comisia Europeană ne taxează. Cum voia România să modifice legea achiziţiilor publice

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Proiectul legii achiziţiilor publice a fost pus în dezbatere publică de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) la 2 martie. După doar o săptămână, proiectul a fost retras, la solicitarea Comisiei Europene (CE) și a Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Draftul legii achiziţiilor publice a fost retras de pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), un nou proiect urmând să fie publicat la sfârşitul lunii iunie, potrivit unor surse.
Iulian Tudor
12 mart. 2015, 08:00
Comisia Europeană ne taxează. Cum voia România să modifice legea achiziţiilor publice

„Proiectul de lege privind achizițiile publice ce transpune Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European a Consiliului din 26 februarie privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE, postat pe site-ul A.N.R.M.A.P. în data de 02 martie 2015 spre consultare publică, a fost retras de pe site-ul instituției noastre la solicitarea Comisiei Europene și a Ministerului Fondurilor Europene. Precizăm că reprezentanții Comisiei Europene și Ministerul Fondurilor Europene au solicitat ca acest prim draft al proiectului de lege să fie publicat spre consultare de către A.N.R.M.A.P. numai după ce este dezbătut în cadrul grupului tehnic de lucru, precum și în cadrul Comitetului interministerial pentru realizarea reformei cadrului legislativ și instituțional în domeniul achizițiilor publice”, a transmis ANRMAP, la solicitarea realitateabucuresti.ro.
LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Autoritatea a precizat că intenționează să publice o nouă versiune a proiectului de lege după ce acesta va fi discutat în cadrul grupurilor menționate, „în vederea respectării termenul de transpunere prevăzut de noul pachet legislativ de modernizare a normelor europene privind achizițiile publice”.

Potrivit Freedom House România, modificarea legislaţiei achiziţiilor publice este de o importanță vitală pentru asigurarea unei concurențe reale între firmele dintr-o piață de achiziții publice evaluată la 15 miliarde euro anual, care să ducă la eficientizarea cheltuielilor publice, la diminuarea birocrației, la asigurarea transparenței procedurilor şi la prevenirea sau detectarea conflictelor de interese, corupției sau a altor infracțiuni în legătură cu achizițiile publice.

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Odată cu publicarea proiectului de modificare a legii în România, au apărut semne de întrebare: sunt excepţiile de la regulile achiziţiilor publice făcute cu dedicaţie?

Mituirea în campanie. De la găleţi, la atribuiri de contracte

Potrivit proiectului retras din dezbateri, excepţiile de la regulile de achiziţie publică vor fi păstrate la acordarea anumitor contracte de servicii, precum pentru cumpărarea-închirierea de terenuri şi clădiri, servicii audio-vizuale, dar vor fi aplicate şi pentru campanii electorale, servicii juridice, transport feroviar călători, metrou. Au apărut, evident, întrebări. Se doreşte o „aranjare legală” a licitaţiilor?

„Legile seamănă întotdeauna cu nişte bariere. Peste ele sar leii, sub ele se strecoară căţeii şi numai boii se opresc în faţa lor. Aceasta este înţelepciunea populară. Sigur, orice lege poate să ofere spaţii infracţionale. Modalitatea de mituire în campaniile electorale porneşte de la găleţi şi poate să ajungă şi la această formă contractuală. Există întotdeauna situaţii speciale de contractare. Contractele de servicii juridice se încheie între avocat şi clientul său şi, uneori, acestea prezintă şi o anumită urgenţă în soluţionare. În aceste condiţii este bine că există o asemenea excepţie. Orice excepţie însă poate fi o portiţă pentru a se crea ilegalităţi. De când există tablele lui Moise şi cele zece porunci, întotdeauna există oameni care le încalcă. Este normal să te adresezi unor persoane cunoscute în ceea ce priveşte capacitatea de a răspunde cerinţelor tale”, a declarat avocatul Lucian Bolcaş.

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Avocatul Marius Coltuc este de părere că orice modificare de lege este făcută cu dedicaţie, favorizând partidul de la guvernare şi că o nouă lege va crea noi infracţiuni specifice.

„Prin acel proiect, se puteau alege oferte fără criterii obiective. Proiectul era o transpunere defectuoasă a directivei europene. Trebuia pur şi simplu copiată forma directivei”, a declarat Coltuc.

Incompetenţa favorizează corupţia

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Directivele europene privind achiziţiile publice şi concesiunile trebuie transpuse în legislaţiile naţionale ale ţărilor membre până în 2016. Modificările flexibilizează procedurile de achiziţie publică la nivel naţional, procedurile de atribuire devin mai permisive. Majoritatea statelor şi-au anunţat intenţia de a le implementa înainte de termen, tocmai pentru că favorizează şi flexibilizează procedurile de achiziţii publice, a declarat avocatul Paula Dicu.

Citeşte mai mult pe realitateabucuresti.ro

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cât costă să construiești o casă de 80 mp la roșu. Lista completă a prețurilor din 2025 pentru materiale și manopera
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Poți închide centrala într-un mobilier de bucătărie? Ce prevede legea și care sunt normele de siguranță
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Dramă pentru un cunoscut cântăreț. Are cancer în stadiu terminal
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Un nor toxic de clor obligă 160.000 de spanioli să rămână în case. De la ce a plecat totul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești