Comisia Europeană ne taxează. Cum voia România să modifice legea achiziţiilor publice

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Proiectul legii achiziţiilor publice a fost pus în dezbatere publică de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) la 2 martie. După doar o săptămână, proiectul a fost retras, la solicitarea Comisiei Europene (CE) și a Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Draftul legii achiziţiilor publice a fost retras de pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), un nou proiect urmând să fie publicat la sfârşitul lunii iunie, potrivit unor surse.

12 mart. 2015, 08:00
Comisia Europeană ne taxează. Cum voia România să modifice legea achiziţiilor publice

„Proiectul de lege privind achizițiile publice ce transpune Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European a Consiliului din 26 februarie privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE, postat pe site-ul A.N.R.M.A.P. în data de 02 martie 2015 spre consultare publică, a fost retras de pe site-ul instituției noastre la solicitarea Comisiei Europene și a Ministerului Fondurilor Europene. Precizăm că reprezentanții Comisiei Europene și Ministerul Fondurilor Europene au solicitat ca acest prim draft al proiectului de lege să fie publicat spre consultare de către A.N.R.M.A.P. numai după ce este dezbătut în cadrul grupului tehnic de lucru, precum și în cadrul Comitetului interministerial pentru realizarea reformei cadrului legislativ și instituțional în domeniul achizițiilor publice”, a transmis ANRMAP, la solicitarea realitateabucuresti.ro.
LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Autoritatea a precizat că intenționează să publice o nouă versiune a proiectului de lege după ce acesta va fi discutat în cadrul grupurilor menționate, „în vederea respectării termenul de transpunere prevăzut de noul pachet legislativ de modernizare a normelor europene privind achizițiile publice”.

Potrivit Freedom House România, modificarea legislaţiei achiziţiilor publice este de o importanță vitală pentru asigurarea unei concurențe reale între firmele dintr-o piață de achiziții publice evaluată la 15 miliarde euro anual, care să ducă la eficientizarea cheltuielilor publice, la diminuarea birocrației, la asigurarea transparenței procedurilor şi la prevenirea sau detectarea conflictelor de interese, corupției sau a altor infracțiuni în legătură cu achizițiile publice.

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Odată cu publicarea proiectului de modificare a legii în România, au apărut semne de întrebare: sunt excepţiile de la regulile achiziţiilor publice făcute cu dedicaţie?

Mituirea în campanie. De la găleţi, la atribuiri de contracte

Potrivit proiectului retras din dezbateri, excepţiile de la regulile de achiziţie publică vor fi păstrate la acordarea anumitor contracte de servicii, precum pentru cumpărarea-închirierea de terenuri şi clădiri, servicii audio-vizuale, dar vor fi aplicate şi pentru campanii electorale, servicii juridice, transport feroviar călători, metrou. Au apărut, evident, întrebări. Se doreşte o „aranjare legală” a licitaţiilor?

„Legile seamănă întotdeauna cu nişte bariere. Peste ele sar leii, sub ele se strecoară căţeii şi numai boii se opresc în faţa lor. Aceasta este înţelepciunea populară. Sigur, orice lege poate să ofere spaţii infracţionale. Modalitatea de mituire în campaniile electorale porneşte de la găleţi şi poate să ajungă şi la această formă contractuală. Există întotdeauna situaţii speciale de contractare. Contractele de servicii juridice se încheie între avocat şi clientul său şi, uneori, acestea prezintă şi o anumită urgenţă în soluţionare. În aceste condiţii este bine că există o asemenea excepţie. Orice excepţie însă poate fi o portiţă pentru a se crea ilegalităţi. De când există tablele lui Moise şi cele zece porunci, întotdeauna există oameni care le încalcă. Este normal să te adresezi unor persoane cunoscute în ceea ce priveşte capacitatea de a răspunde cerinţelor tale”, a declarat avocatul Lucian Bolcaş.

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Avocatul Marius Coltuc este de părere că orice modificare de lege este făcută cu dedicaţie, favorizând partidul de la guvernare şi că o nouă lege va crea noi infracţiuni specifice.

„Prin acel proiect, se puteau alege oferte fără criterii obiective. Proiectul era o transpunere defectuoasă a directivei europene. Trebuia pur şi simplu copiată forma directivei”, a declarat Coltuc.

Incompetenţa favorizează corupţia

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Directivele europene privind achiziţiile publice şi concesiunile trebuie transpuse în legislaţiile naţionale ale ţărilor membre până în 2016. Modificările flexibilizează procedurile de achiziţie publică la nivel naţional, procedurile de atribuire devin mai permisive. Majoritatea statelor şi-au anunţat intenţia de a le implementa înainte de termen, tocmai pentru că favorizează şi flexibilizează procedurile de achiziţii publice, a declarat avocatul Paula Dicu.

Citeşte mai mult pe realitateabucuresti.ro