Comisia Europeană nu schimbă agenda imigraţiei

Comisia Europeană nu își va schimba poziția cu privire la propunerile privind acceptarea și distribuirea solicitanților de azil între statele Uniunii Europene, în pofida opoziției unora dintre țările membre, a afirmat miercuri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit EurActiv.

RomaniaTV.net
04 iun. 2015, 07:50
Comisia Europeană nu schimbă agenda imigraţiei

În cadrul primei zile a evenimentului Zilele Europene ale Dezvoltării, Jean-Claude Juncker a susținut că Uniunea Europeană are anumite responsabilități față de restul lumii. ‘Nu este vorba despre caritate, ci despre un parteneriat în interes reciproc. Trebuie să respingem ideea unei lumi bipolare, în care o parte progresează, iar cealaltă stagnează”, a spus șeful executivului UE.

Junker a subliniat că toate eforturile statelor membre sunt inutile dacă sunt neglijate drepturile omului. ”Iată de ce Comisia a propus recent o agendă europeană pentru migrație. Observ că nu există un mare un entuziasm în rândul statelor membre față de această propunere de a împărți povara, dar Comisia nu își va schimba ideile despre migrația legală și ilegală”, a spus președintele CE, referindu-se implicit la pozițiile oficiale ale Franței și Germaniei, potrivit Agerpres.

El a adăugat că problema imigrației este una care privește drepturile omului, întrucât imigranții din UE care și-au părăsit țările de origine din motive economice sau politice au dreptul la respectarea propriei demnități.”Comisia nu își va schimba opinia, în pofida rezistenței și opoziției unor state membre”, a reiterat Jean-Claude Juncker.

Luna trecută, Comisia Europeană a anunțat că menține integral planul de repartizare a refugiaților pe cote obligatorii între statele membre, în pofida obiecțiilor exprimate de mai multe state membre ale blocului comunitar. Într-o primă etapă, ar urma să fie repartizați prin aceste cote 20.000 de refugiați, urmând ca până la sfârșitul anului să fie creat un mecanism asemănător pentru repartizarea tuturor refugiaților între statele membre.

Inițiativa — care mai trebuie aprobată și de Consiliul European — este susținută de țări puternic afectate de sosirile masive ale imigranților clandestini, precum Italia, Austria și Suedia, însă respinsă de Marea Britanie, Franța, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia și Spania.