Comisia Europeană: Procedura de reinstalare a preşedintelui Băsescu trebuie respectată

Comisia Europeană a luat act de decizia Curţii Constituţionale şi consideră că procedura legală de reinstalare a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, trebuie respectată, Executivul UE cheamând forţele politice din România să depăşească divizările, lucrând în interesul ţării.

RomaniaTV.net
21 aug. 2012, 20:41
Comisia Europeană: Procedura de reinstalare a preşedintelui Băsescu trebuie respectată

Comisia Europeană precizează că ia act de decizia CCR şi consideră că este extrem de important pentru toţi actorii politici să o respecte.

„Astfel, procedura legală de reinstalare a preşedintelui Băsescu trebuie respectată. Comisia Europeană se aşteaptă ca autorităţile române să acţioneze potrivit statului de drept şi deciziilor CCR”, se arată în comunicat.

Comisia face un apel către partide să lucreze în intersul României. „Comisia Europeană cheamă toate forţele politice să respecte valorile europene, să acţioneze cu responsabilitate şi să lucreze constructiv pentru depăşirea divizărilor, în interesul României. Respectul pentru domnia legii şi pentru independenţa justiţiei sunt esenţiale pentru refacerea stabilităţii politice şi a credibilităţii economice în România. Comisia Europeană va continua să monitorizeze situaţia cu atenţie. Va adopta un nou raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare până la finele anului”, se mai arată în comunicat.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este INVALID, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luată cu şase voturi la trei după o şedinţă care a durat mai puţin de trei ore. Verdictul a fost acordat în cea de-a patra întâlnire a judecătorilor CCR, după trei săptămâni de amânări şi controverse.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis marţi că referendumul din 29 iulie nu este valid. Decizia luată conform regulamentului cu două treimi din voturi îl aduce din nou pe Traian Băsescu în fruntea statului.

Practic, Băsescu se va întoarce la Cotroceni după şase săptămâni de suspendare.

Imediat după încheierea şedinţei, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că CCR a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.

„A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul”, a explicat Zegrean.  Preşedintele Curţii Constituţionale a menţionat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua în această situaţie atribuţiile de şef al statului.

„Decizia a fost luată cu majoritatea legală cerută. A fost majoritate calificată. Rezultatul este cel de invalidare. Preşedintele şi comunicatul CCR va lămuri”, a declarat judecătorul Tudorel Toader.