Comisia Europeană propune adoptarea unui PREŢ MINIM la alcool în toate ţările UE

Parlamentarii europeni au readus în discuţie problematica consumului tot mai mare de alcool la nivelul statelor membre şi vor să adopte o strategie pentru limitarea consumului. Printre propuneri se numără şi stabilirea unui preţ minimal al produselor alcoolice.

30 ian. 2015, 07:46
Comisia Europeană propune adoptarea unui PREŢ MINIM la alcool în toate ţările UE

Comisia pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă Alimentară din cadrul Parlamentului European s-a întrunit joi pentru a vota pe marginea unor întrebări cu solicitare de răspuns oral adresate Comisiei Europene de către şase europarlamentari pe tema strategiei referitoare la industria alcoolului, întrebări care au stat la baza unei propuneri de rezoluţie ce se va discuta în perioada următoare, potrivit economica.net.

Potrivit documentului aflat pe masa europarlamentarilor (Rezoluția Parlamentului European referitoare la strategia privind alcoolul), Parlamentul ia în calcul inclusiv metode de natură fiscală prin care să limiteze consumul de alcool în UE. Printre acestea se numără şi posibilitatea adoptării de către statele membre a unui preţ minim la alcool, care să descurajeze consumul.

O astfel de măsură a fost propusă în Marea Britanie, încă din 2012, de către premierul David Cameron, dar măsura nu a intrat încă în vigoare ca urmare a presiunii venite din partea producătorilor. Premierul britanic a propus un preţ minim de 40 de pence, adica aproximativ 2,1 lei pe unitatea de alcool (o unitate = 10 mililitri de alcool pur, o bere are circa doua unitati – n.red.).

Citeşte şi: IMAGINI cu CONŢINUT RIDICAT de ALCOOL. Cele mai amuzante fotografii făcute la BEŢIE FOTO