Comisia Europeană propune directive de negociere pentru discuţiile comerciale cu SUA

Publicat: Vineri, 18 Ianuarie 2019 16:46 // Actualizat: Vineri, 18 Ianuarie 2019 16:46 // Sursa: romaniatv.net

Comisia Europeană a adoptat vineri propuneri de directive de negociere pentru discuţiile sale comerciale cu Statele Unite, respectiv una privind evaluarea conformităţii şi una privind eliminarea tarifelor pentru mărfurile industriale, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Aceste negocieri urmează Declaraţiei comune convenite în iulie anul trecut de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de preşedintele SUA, Donald Trump.

Ca parte a angajamentului ei în materie de transparenţă, Comisia Europeană publică proiectele de mandat concomitent cu transmiterea lor către statele membre ale UE. Acestea trebuie, în continuare, să fie de acord cu propunerile înainte ca negocierile să poată începe, informează Agerpres.

"Publicarea proiectelor noastre de directive de negociere face parte din punerea în aplicare a Declaraţiei comune din luna iulie a preşedinţilor Juncker şi Trump. Ambasadorul Lighthizer şi cu mine ne-am întâlnit deja de mai multe ori în cadrul Grupului de lucru executiv şi am exprimat foarte clar faptul că UE este ferm hotărâtă să îşi îndeplinească obligaţiile care decurg din acordul convenit de cei doi preşedinţi. Aceste două directive de negociere propuse vor permite Comisiei să lucreze la eliminarea barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului transatlantic cu produse industriale, ceea ce reprezintă principalele obiective ale Declaraţiei comune din iulie", a declarat comisarul UE pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.

Citeşte şi Cum se pregăteşte Uniunea Europeană pentru un Brexit fără acord

Directivele de negociere transmise de Comisie Consiliului pun în aplicare Declaraţia comună din 25 iulie şi vizează două acorduri potenţiale cu SUA: un acord comercial axat strict pe eliminarea tarifelor vamale pentru produsele industriale, cu excepţia produselor agricole, şi un al doilea acord privind evaluarea conformităţii, care ar contribui la îndeplinirea obiectivului de eliminare a barierelor netarifare, prin faptul ca întreprinderile pot face mai uşor dovada faptului că produsele lor îndeplinesc cerinţele tehnice pe ambele maluri ale Atlanticului, potrivit Agerpres

UE a pus deja în aplicare mai multe aspecte ale Declaraţiei comune din luna iulie. În special, importurile de boabe de soia din SUA realizate de Uniunea Europeană au crescut cu 112% în perioada iulie - decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. UE a identificat, de asemenea, o serie de domenii în care cooperarea voluntară în materie de reglementare cu SUA ar putea genera rezultate rapide şi substanţiale, potrivit Agerpres.

Comisia Juncker a schimbat modul în care se desfăşoară negocierile comerciale, făcându-le mai deschise şi mai incluzive, introducând un nivel de transparenţă fără precedent. Publicarea proiectelor de mandate de negociere, astfel cum au fost transmise statelor membre, precum şi a oricăror altor propuneri de negociere, reprezintă elemente de referinţă ale acestei abordări.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7509
RON
23 Mar
noapte 6 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H