Comisia Europeană propune un încărcător comun pentru dispozitivele electronice. Scopul: reducerea poluării cauzate de deşeurile electrice şi electronice

Comisia Europeană propune un încărcător comun pentru dispozitivele electronice. Măsura este menită să contribuie la reducerea semnificativă a poluării cauzate de deşeurile electrice şi electronice.

23 sept. 2021, 16:31
Comisia Europeană propune un încărcător comun pentru dispozitivele electronice. Scopul: reducerea poluării cauzate de deşeurile electrice şi electronice

Un încărcător comun ar  deservi toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

Încărcător comun pentru toate device-urile

Astăzi, 23 septembrie, Comisia face un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice. Mai mulţi ani de colaborare cu industria pe baza unei abordări voluntare, au redus deja numărul încărcătoarelor de telefoane mobile de la 30 la 3 în ultimul deceniu, însă nu a fost găsită o soluţie exhaustivă.

Acum, Comisia prezintă acte legislative pentru a stabili o soluţie comună de încărcare pentru toate dispozitivele relevante„, arată CE.

Astfel, USB-C va deveni portul standard pentru toate device-urile.

Citeste si Cip în gulerul cămăşii, la elevi. Ţara în care s-a implementat deja această tehnologie

Încărcătoarele, vândute separat de device-uri

Toodată, Comisia Europeană propune ca încărcătoarele să fie vândute separat de dispozitivele electronice. Acest lucru va îmbunătăţi confortul consumatorilor şi va reduce amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor.

Concret, consumatorii vor putea cumpăra un nou dispozitiv electronic fără un încărcător nou, ceea ce va limita numărul încărcătoarelor nedorite sau neutilizate. Se estimează că reducerea producţiei şi eliminarea noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun.

Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale„, spune Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru „O Europă pregătită pentru era digitală„.

Cu tot mai multe dispozitive existente pe piaţă, se vând din ce în ce mai multe încărcătoare care nu sunt interschimbabile sau nu sunt necesare. Dorim să punem capăt acestei situaţii. Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile„, precizează Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Citeste si Povestea „copilului din gunoaie” care devine un inovator al tehnologiei. Milionar la 31 de ani

Tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea situaţiei în care diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea aceleiaşi viteze de încărcare atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

Ce informaţii vor trebui să le furnizeze producătorii clienţilor

Producătorii ar putea fi obligaţi să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv informaţii privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă. Astfel, consumatorii vor putea vedea mai uşor dacă încărcătoarele lor îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Împreună cu celelalte măsuri, acest lucru ar ajuta consumatorii să limiteze numărul de încărcătoare noi achiziţionate şi i-ar ajuta să economisească 250 de milioane euro pe an care ar fi cheltuiţi cu achiziţii inutile de încărcătoare.