Comisia Europeană recomandă României să adopte legislaţia care egalizează vârstele de pensionare

Comisia Europeană recomandă României să adopte legislaţia care egalizează vârstele de pensionare între femei şi bărbaţi, să consulte partenerii sociali înainte de a stabili salariul minim şi să îşi îmbunătăţească sistemul de colectare a taxelor, potrivit unui document publicat luni de instituţie.

RomaniaTV.net
22 mai 2017, 12:46
Comisia Europeană recomandă României să adopte legislaţia care egalizează vârstele de pensionare

Executivul european recomandă României să îşi îmbunătăţească politicile pentru a-i viza pe oamenii care sunt în afara pieţei muncii şi să adopte legislaţia care egalizează vârstele de pensionare pentru femei şi bărbaţi. Legea egalizării vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor a fost propusă parlamentului în 2013 şi a fost adoptată, până în prezent, doar de Senat.

În 2017, România trebuie să asigure şi acordul cu recomandările Consiliului în vederea corectării deviaţiei semnificative de la parcursul de ajustare către un obiectiv bugetar pe termen mediu. Concret, România trebuie să ajungă la un deficit bugetar structural de cel mult 1% din PIB în 2017 şi de 0,5% din PIB în 2018, în condiţiile în care deficitul structural actual este estimat la peste 2%.

Pentru 2018, Comisia Europeană (CE) recomandă României să continue politica fiscală în linie cu cerinţele ramurii preventive a Pactului de Stabilitate şi Creştere, care se traduce printr-un efort fiscal substanţial în 2018. România trebuie să asigure aplicarea integrală a cadrului de reglementare fiscal. De asemenea, trebuie să îşi îmbunătăţească sistemul de colectare a taxelor şi să combată munca nedeclarată inclusiv prin asigurarea utilizării sistematice a controalelor integrate.

De asemenea, CE sugerează României să consulte partenerii sociali înainte de a stabili un mecanism transparent pentru acordarea salariului minim.

Totodată, România ar trebui să îmbunătăţească accesul la educaţia de calitate, în special pentru populaţia de etnie romă şi pentru copiii din zona rurală. În sistemul de sănătate, CE recomandă trecerea la îngrijirea în ambulatoriu şi „reducerea plăţilor informale”.

Mai mult, CE recomandă adoptarea legislaţiei care să asigure serviciul civil profesional şi independent, în care să se aplice criterii obiective. România ar trebui să asigure implementarea sustenabilă şi la timp a strategiei naţionale de achiziţii publice.