Comisia Europeană: România este pregătită să adere la Schengen. Procedurile încep imediat, dar decizia este la Consiliul UE

Comisia Europeană a precizat într-un mesaj pe twitter că încep procedurile pentru aderarea României la spațiul Schengen

28 mai 2023, 11:15
Comisia Europeană: România este pregătită să adere la Schengen. Procedurile încep imediat, dar decizia este la Consiliul UE
Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen: ”Nu ne putem asuma vreo dată”

Comisia Europeană anunță că a demarat procedurile pentru aderarea la Spațiul Schengen a României și Bulgariei.Bruxelles a anunțat că se colaborează cu președinția Consiliului Euroepan pentru a face cât mai rapid posibilă aderarea României și Bulgariei.

Decontul Schengen pentru austrieci: Guvernul a amânat extinderea concesiunii cu OMV, care poate pierde licenţa de exploatare

Comisia Europeană a prezentat, în acestă lună, un nou raport privind situaţia Spaţiului Schengen, în care îşi exprimă încă o dată sprijinul pentru aderarea Bulgariei şi României până la sfârşitul anului. Comisia solicită din nou Consiliului UE să permită ambelor ţări să fie admise pe deplin în Schengen.

În urmă cu 12 ani, Comisia a confirmat că Bulgaria şi România sunt pregătite să devină parte deplină a spaţiului fără controale la frontieră.

Lucian Bode, întâlnire tensionată cu omologul austriac: ”România este pe deplin pregătită pentru a adera la Spațiul Schengen”

În noiembrie 2022, Comisia Europeană a reafirmat că cele două ţări sunt pregătite de aderare. Inspecţiile efectuate în ambele ţări, în toamna anului trecut, nu numai că au confirmat concluziile din 2011 conform cărora Bulgaria şi România îndeplinesc condiţiile relevante, dar au demonstrat că pun în aplicare în mod corespunzător cele mai recente modificări ale regulilor Schengen şi au o contribuţie-cheie la buna funcţionare a Spaţiului Schengen. Comisia remarcă faptul că menţinerea controalelor la frontieră are consecinţe negative importante pentru economie şi mediu, precum şi pentru cetăţenii bulgari şi români şi pentru UE în ansamblu.

Timpii de aşteptare crescuţi la graniţe duc la cozi lungi pentru autovehicule şi costuri ridicate, competitivitate redusă pentru întreprinderi, întrerupere a lanţurilor de aprovizionare şi venituri reduse pentru turism. Incertitudinea legată de întârzierile la frontiere şi birocraţia poate descuraja investiţiile străine şi poate submina coeziunea economică şi socială dintre ţările UE, se arată în raport.

Citește și: Românii au ieșit în stradă, la Bruxelles, la protestul AUR: „Nu mai acceptăm să ne trataţi ca pe o colonie!”

România şi Bulgaria au acţionat permanent ca principali participanţi la dezvoltarea dispoziţiilor acquis-ului Schengen. Este timpul ca UE să îşi îndeplinească angajamentul de a le acorda statutul de membru cu drepturi depline în Spaţiul Schengen şi de a consolida suplimentar unitatea europeană în acest fel, menţionează Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Comisia Europeană are în vedere să desfăşoare un „proces de consultare formală” asupra controalelor la frontierele interne pe care unele dintre statele membre ale Schengen le menţin în interiorul acestui spaţiu de liberă circulaţie şi ameninţă cu acţiuni împotriva acestora în lipsa „unui angajament de schimbare” a acestei politici, se arată în cel de-al doilea raport privind Schengen publicat marţi, relatează agenţia EFE.

Iohannis, de Ziua Românilor de Pretutindeni: Autorităţile române au responsabilitatea de a-şi asuma o viziune pe termen lung şi de a identifica oportunităţile care nu sunt încă suficient valorificate, astfel încât să-i determine pe cei plecaţi să revină

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis duminică, de Ziua Românilor de Pretutindeni, că autorităţile române au responsabilitatea de a-şi asuma o viziune pe termen lung şi de a identifica oportunităţile care nu sunt încă suficient valorificate, astfel încât să-i determine pe cei plecaţi să se reîntoarcă acasă. ”Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forţa capabilă să promoveze valorile şi spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare”, afirmă preşedintele.

Prezentăm integral mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

”Dragi români,

An de an, în ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni.

Este un moment special, în care simţim că suntem mai aproape unii de alţii şi, fie că ne aflăm în ţară sau peste hotare, ne reafirmăm identitatea naţională şi ataşamentul faţă de România.

 

Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forţa capabilă să promoveze valorile şi spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare. În acelaşi timp, autorităţile române au responsabilitatea de a-şi asuma o viziune pe termen lung şi de a identifica oportunităţile care nu sunt încă suficient valorificate, astfel încât să-i determine pe cei plecaţi să se reîntoarcă acasă.

O economie stabilă, stimularea investiţiilor, accesarea fondurilor europene şi direcţionarea lor către proiecte strategice, toate acestea contribuie la dezvoltarea României şi, implicit, la crearea de noi locuri de muncă atractive pentru cei care şi-ar dori să revină şi care ar fi încurajaţi de creşterea nivelului de trai şi de perspectiva unui viitor mai bun în ţara natală.

Totodată, Ziua Românilor de Pretutindeni are şi o importantă dimensiune emoţională, spirituală şi culturală. Este ziua în care, oriunde ne-am afla, întărim legătura profundă cu ceea ce ne defineşte şi ne caracterizează, cu specificul şi tradiţiile noastre ancestrale.

Suntem cu toţii parte a unui bogat patrimoniu cultural şi este datoria noastră să păstrăm vie această moştenire şi să o îmbogăţim prin contribuţia noastră, a tuturor, fie că trăim în ţară sau în afara ei.

La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”